İspanya (3)1-1(2) İrlanda; Fifa World Cup 2002 / Casillas'ın elleri


Dün Ntvspor'da 2002 Dünya Kupası için hazırlanmış bir film yayınlanıyordu. O filmi izlerken dikkatimi bazı çeken şeyler oldu. Zaten bilinen Arjantin, Fransa ve Portekiz'in ilk turda gitmesi, İtalya'nın 2. turda Güney Kore'ye elenmesi vs. Çok enteresan bir yıl yaşamıştık. Tıpkı bu sezon benzerini gördüğümüz gibi. Ama benim en çok dikkatimi çeken ise 2 gün önce oynanan Paraguay-İspanya maçına benzer bir tuhaflığa sahip olan maçın olmasıydı. Yine işin içindeki takım İspanya, rakibi ise bu sefer İrlanda'ydı. Maçın hikayesi ve özeti anlatılırken filmde, spikerin maçta yaşananları anlatmasıyla bir ufak da araştırma yapmak istedim.

2 gün önce oynanan Paraguay-İspanya maçında, maç oldukça sıkıcı giderken maça damga vuran beş dakikalık bir bölüm herkese keyif verdi. Önce Paraguay'ın Cardozo'yla kaçırdığı penaltı, ardından, 1 dakika sonra İspanya'nın kazandığı penaltı kazanıp önce atmasına rağmen hakemin iptal etmesi ve tekrar penaltısının kaçması. Kaçan penaltının ardından, o ufacık bir farkla yapılan kural ihlâlini gören hakem kalecinin müdahalesinin penaltı olduğunu nasıl görmez dedim. 5 dakika resmen hakem katliamıydı İspanya için. Ama İspanya bir şekilde kazandı.

2002'deki maçta ise daha 8. dakikada Morientes'le öne geçen bir İspanya ilk yarıda farkı arttırmak için çabalarken tam 3 golü geçersiz sayılıyor ve İrlanda'nın umutlarını devam ettiriyor. Hakem İrlanda adına bir penaltı veriyor bir de ve Ian Harte, o dönem hayran olduğum bu müthiş sol ayak penaltıyı kaçırıyor ya da Casillas kurtarıyor demek gerekir. Maç 1-0 devam ediyor ve ikinci yarıda bir de Raul'un golü iptal oluyor ve skor 5 golün olduğu maçta 1-0 devam ediyor. 90. dakikada ise Anders Frisk bir penaltı daha çalıyor İrlanda adına ve topun başına gelen genç yıldız Robbie Keane skoru 1-1'e getiriyor ve maç uzatmalara gidiyor. Uzatmalarda da gol olmuyor ve Mendieta, Hierro ve Baraja'nın penaltı golleriyle İrlanda'yı saf dışı bırakır İspanya. Maçın kaderini ise belki de Paraguay maçında çıkardığı penaltıdaki gibi Casillas belirler, kurtardığı penaltı sayesinde.

İşin ilginci İspanya öyle bir maç geçirdi ki 2 gün önce maç yine penaltılara kadar gidebilirdi, hatta son dakikadaki Cruz'un şutu girseydi bu muhtemelen gerçekleşecekti. İki maçın geneline baktığınızda pek bir benzerlik yok ama biraz olsun hakem kararları biraz da futbolcuların yaşadığı talihsizlikler bir an olsun aklıma Paraguay maçını getirdi. Enteresandır, İspanya o yıl da müthiş bir kadroya sahipken Güney Kore'ye elenmişti bir sonraki turda. Bu yıl da neredeyse dün evlerine dönme tehlikesini yaşadılar, hem de ciddi biçimde.


Yorumlar

Popüler Yayınlar