Hülagü'nün Budist Oğlu Abaka Han

Abaka Han (1234-1282), İran'da İlhanlılar Devleti'ni kuran Hülâgû Han’ın en büyük oğlu ve bu devletin ikinci hükümdarıdır. 1234 yılında Moğolistan’da dünyaya gelen Abaka Han, babasının izinden giderek Moğol sınırlarını batıya doğru genişletmek için çaba göstermiştir. Abaka Han, hükümdarlığı döneminde Haçlılarla başarılı diplomatik ilişkiler kurmuş, I. Baybars'ın ölümünden sonra Mısır Memlükleriyle savaşmış ve Suriye’ye seferler düzenlemiştir. Dini inancı Budizm olan Abaka Han, 1 Nisan 1282 tarihinde Hemedan’da vefat etmiştir.

Şecere Bilgileri

Doğum Tarihi

Şubat 1234

Ölüm Tarihi

1 Nisan 1282 (48 yaşında)

Tahta Çıktığı Tarih

19 Haziran 1265

Babası

Hülâgû Han

Annesi

Yesüṇčin Hatun

Kardeşi

Yošmut


İçindekiler

1.    Hayatı

Moğolistan'da doğmuş ve babasıyla birlikte 1256’da İran'a gelerek Hulâgü'nun ölümünden sonra 1265’te İran'daki Moğol beyleri tarafından hanlığa seçilmiştir. Bu seçim, o zaman Cengiz Han'ın kurduğu imparatorluğun başkanı yerinde bulunan amcası Kubilây Kağan yani Büyük Han tarafından beş yıl sonra onaylanmıştır. Bizans imparatoru VII. Mikhael Palaiologos, kızı Maria'yı Hülâgû’ya vermek istemiş ve bu maksatla Maria'yı birçok çeyiz ve armağanlarla yola çıkarmışsa da, o sırada Hülâgû öldüğü için prensesi Abaka almıştı. Abaka, babası gibi Cengiz yasasının ve Türk töre ve göreneklerinin korunmasına çok meraklıydı. Hülâgû Bağdat'a yakıp yıkarak Abbasi halifeliğine son verdikten sonra Suriye'yi de almıştı. Fakat Mısır'daki Türk Memlükleri hükümdarı ünlü Baybars I. onu bozguna uğratarak Suriye'den çıkartmış ve 35. Abbasi halifesinin oğlunu Mısır'da halifeliğe geçirerek Abbasiler'in Mısır kolunu kurmuştu. İşte Abaka Han'ın ırkdaşları olan Mısır Memlükleriyle yıllarca savaşması, bu babadan kalma düşmanlıktan dolayıdır. Baybars'ın Kudüs taraflarındaki Haçlı ordularını da yenmesi, Haçlılar'la İlhanlılar'ın Mısır Meinialeri'ne karşı işbirliği yapmak üzere yaklaşmalarına sebep olmuştur ki, Bizans imparatorunun İlhanlılar'a kız vermesi de bunun bir işaretidir.

Abaka Han, bir minyatürde beyaz bir atın üzerinde resmedilmiştir.


2.    Askeri Kariyeri

Öte taraftan Deşti Kıpçak Moğolları Müslümanlığı açıkça kabul ettikleri için, İlhanlılar'a karşı Mısır Memlükleriyle birlik idiler, Abaka Han, Mısır ve Suriye'de başarı kazanabilmek için önce doğudan ve kuzeyden gelebilecek tehlikeleri önlemeyi düşünmüştür. Deşti Kıpçak Moğollarıyla barış yapmış, Kür ırmağının karşı kıyısında bir set kurdurmuş, veziri Şemsettin de Kafkas boylarını hükmü altına almıştı. Daha sonra Burak komutasındaki büyük Çağatay ordusunun hücumu, 1270’te Herat yakınlarında başarıyla püskürtülmüş ve 1273’te Buhara şehri bir güvenlik tedbiri olarak yıkılmıştı. Durum elverişli olduğu ve Hıristiyanlarla birlik hazırlığı yapılmış bulunduğu halde Abaka'nın Mısır Memlükleri'ne karşı hareketleri başarılı olmamıştır.

3.    Çağdaşları

  • Altınordu Han’ı Mengü-Timur (ö. 1280)
  • Çağatay Han’ı Gıyaseddin Barak (ö. 1271)
  • Papa IV. Clement (ö. 1268)
  • Aragon Kralı I. James (ö. 1276)
  • Baybars (ö. 1277)

4.    İlişkili Maddeler

  • Dokuzuncu Haçlı Seferi (1271-1272)
  • Moğolların Orta Doğu Harekâtı (1260-1323)
  • 1280-1281 Suriye Seferi

Yorumlar

Popüler Yayınlar