Sarı-Kırmızının Çekiciliği ve Efsanelerimiz !


Dün OFK maçı öncesi Prekazi'nin NTVSpor'da kısa kısa görüşleri alınıyordu. Maç hakkında bekledikleri, kimin avantajlı olduğu falan soruldu ve son olarak da klasik Türk muhabir sorusu olan "Gönlünüz kimden yana?" diye bir soru geldi. Genelde böyledir, Steau maçı öncesi de Hagi'ye sormuşlardı, iyi hatırlıyorum. Prekazi de oldukça politik bir cevapla iş ve aşkı birbirine karıştırmamak gerektiğini "aşkı" Galatasaray olduğu işi de OFK olduğu üstünde durdu. Galatasaray tarihinde önemli bir yeri olan, özellikle de kendi adıma çok sevdiğim bir adam Prekazi. Hagi'nin her zaman yeri ayrı olmuştur, özellikle de benim jenerasyonum için çok farklı bir isimdir fakat Prekazi oynadığı dönemde bizim Hagi'miz gibiydi. Onun önderliğindeki Galatasaray bir Avrupa Kupası getiremedi belki ama şimdiki adıyla Şampiyonlar Ligi'nde yarı final gördü ve Hagi'nin takımına elendi.

O dönemde benim yaşlarımda olanlar, babalarımız, büyüklerimiz için Prekazi bir Hagi değeri taşıyordu elbette. Monaco'ya attığı gol her zaman Prekazi denince akla gelen ilk olaydır. Tanju Çolak'ın onu ne kadar övdüğünü çok iyi biliyorum. Bizim için böyle değerler taşıyan isimler her zaman için taraftarın kendilerine gösterdikleri sevgiye aynı şekilde karşılık vermiştir. Prekazi'nin "Aşkım Galatasaray" demesi açıkçası beni çok mutlu etti. Onun da hala o günleri unutmadığını, Galatasaray'a duyduğu bağlılığı kaybetmediğini duymak çok büyük gurur aslında. Öyle yabancılar geliyor ki ülkemize gider gitmez takımının arkasından neler söylüyor, hatta gitmeden önce dahi takımına nameler düzüyor. Bunları da düşününce Galatasaray'daki bu durum içerideki havanın, taraftarın vs. bir çok etkenin ne kadar akılda kalıcı olduğunu görebiliyorum.

Bizim için böyle efsaneler hep olmuştur, düşünsenize o dönemlerde Hagi'miz Prekazi iken, Tafo'muz da Zoran Simovic'ti. Bu isimlerin hepsi için Galatasaray ne kadar farklıysa benim için de o kadar farklı onların yeri. Bu karşılıklı sevgi kolay kolay oluşmaz. Geçmişimizde bundan yaklaşık 20 yıl önce Prekazi gibi bir isim bu konumdayken, 10 yıl kadar önce Hagi böyleydi. Şimdilerde ise Kewell'ın taraftarlar arasındaki hava bu boyutta. Kewell'ın Galatasaray ve Galatasaray taraftarı için değeri çok farklı şüphesiz. Geçenlerde yaptığı açıklamada da buna benzer şeyleri kendisi söyledi. Onun için de biz farklıyız, farklıymışız. Bunu Kewell'dan duymak da ayrı bir keyif açıkçası.

Sarı-Kırmızı renklerdeki bu çekicilik bunca efsanenin gönlünde taht kurdu bugüne kadar ve yeni efsanelerimizle de kuracak gibi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar