Coldplay'in Güzel ve Basit Dünyası



Coldplay 2000 yılında Parachutes albümünü çıkardığında aslında bu Güzel Dünya'yı yazmama yardımcı olacaktı. Hepimiz Dünya'da yaşarız ama önemli olan Güzel Dünya'yı hissedebilmek. Bu eseri futbol ile ilişkilendirmek istediğimde aslında tamda anlatmak istediğim şeyler ortaya çıkıyor.

Güzel Dünya, 1974'ün Hollanda Milli Futbol Takımı ya da zamanın Barcelona'sı gibidir. Dünya vardır ama önemli olan Güzel Dünya'yı yaşamaktır. Dünya ve Futbol ikisi de bir amacı güder. İkisini de istersiniz ama tam anlamıyla zevk alamazsınız. Kazanmak ve zevk vermek arasında bence farklar var. Zevk verirken diğer yandan kazanmak istersiniz, fakat kazanmak için sadece kazanmak istersiniz. Bu kısıtlayıcı metaryeller bir devre yaptığınızda sonunda Led ışığını yakamamanız gibi. Güzel Dünya'yı yaşamak bence kazanmaktan daha önemli birşey. Coldplay bu şarkısıyla işte tam bu duyguları canlandırıyor bende.

"Bones are sinking like stones
All that we fall for
Homes places we've grown
All of us are done for

And we live in a beautiful world (yeah we do yeah we do)
We live in a beautiful world

Bones sinking like stones
All that we've fall for
homes places we've grown
All of us are done for

And we live in a beautiful world (yeah we do yeah we do)
We live in a beautiful world X2

Oh all that I know is nothing to run from
Cause yeah everybody here got's somebody to lean on"

Güzel Dünya'nın yaşatan elbette Güzel İnsanlar olacak. İnsan ve Güzel İnsan. Biraz basit düşündüğünüzde ne kadar farklı şeyler değil mi? Futbolun Güzelleri; Rinus Michels, Johan Cruijff, Neeskens, Bielsa, Ronaldo, Van Gaal, Ronald Kueman, Xavi, Messi diye gider. Bu adamlar şarkının son mısrasında geçen "Cause yeah everybody here got's somebody to lean on" gibi. Türkçe'si: "Çünkü evet, burada insanların dayanabileceği birine ihtiyacı var" Bizim Güzel Dünya'da dayanabildiğimiz adamlar işte bunlar.

Güzel ve Basit Dünyasını zihnimde kurmama yardımcı olan adam Xavi'ye ve bunu düzenleyen güzel insan ElAlonso'ya binlerce kez teşekkürler. Coldplay'in dediği gibi:

Biz Güzel Dünya'da yaşarız

Yorumlar

Popüler Yayınlar