Cruijff Köşesi: City'in Teklifi Doğru mu? Güle Güle Alves, Teşekkürler


Johan Cruijff'ün El Periodico köşesinden çevirilmiştir.

***
Kulübün es geçilemeyen bir maaş yapısı var. Oyuncunun kulüpten kendisine teklif edilenden daha fazla maaş istemesi hoş görülebilir mi?

Cruijff’ün anahtar puanları
Barcelona sansasyonel bir takım. Dani Alves’le ve Dani Alves’le olmadan. Ondan daha iyisine sahip olmak? Eminim olabilir. Manchester City’nin teklifi hakkında söylenenler doğru mu? Eğer öyleyse, onu elinizde tutmaya çalışmayın. Ya da umarım kontratı gelecek yıl sona erer ve kulüpten bedavaya ayrılır. Onun transferi periyotlara dayalı. Kimse onun öneminden şüphe etmiyor. Kimse kalitesini sorgulamıyor. Dahası ona teşekkür ediyor. Takım elbiseleri bugünkü Barcelona içindir. Bir çift milyonlar sezon başına Barcelona’nın teklifinden daha fazlasını mı kazandırıyor? Böyleyse bir kaç müzakere ile işler daha anlaşılır olacak. Herşey için teşekkür ederiz, güle güle ve iyi şanslar. Sadece bunun için değil, aynı zamanda bir orta saha transferi için. Yaya Toure hassas bir durumda olacak.

Guardiola Alves’in kalmasını istiyor, tıpkı Toure de olduğu gibi. Ama ne olur ne olmaz. Yaya Toure 22 m€ transfer bedeliyle gitti. Premier Lig’de en çok kazananların başını çekiyor. Ve bu rakamlar Messi ile eşdeğer. Kalite açısından ikisi birlikte buna sahip fakat değer açısından Barcelona asla Messi’ye ödediğini Toure’ye ödeyemezdi. Herşeyden önce, sporcuların değerlendirmeleri aynı değildir. Ve o zaman, kurallar Barca ve City için aynı değildir. Bir kulüp ürütilen ne ise onunla geçinebilir.

Kuralları olmayan bir oyun
Manchester City gibi bir kulüp söz konusu olduğunda ve maaş yapını geçtiğinde bununla rekabet etmek imkansız hale gelir. Bakarsın, ve yeniden görürsün, çizginin dışında petrol musluğunu biraz daha fazla açarsın ve o, odur. Adil veya değil, düzenlenmiş ya da değil, bu, bu kadar basittir.
Teklifi kabul ettiği için, oyuncu bu hikayenin içinde kötü adam değildir. –eğer doğruysa- Burada ne ben ısrar edebilirim ne de o teklifi denk getiremeyen kulüp. Bu basit bir gerçektir. Barca eski yönetim kurulunun altında ona reddedilen bir sözleşme gönderdi. Şimdiki yönetim kurulu yeni bir politikayla aynı işi yaptı ve bu da ayrıca reddedildi. Her iki teklifi de gördüm. Çok benzer kısıtlamalara sahip. Barca’nın maaş değerlendirmesinin içinde Messi 1 numara. Xavi, İniesta ve Villa ikinci seviyede. Pique, Puyol, Valdes ve çok yakında Busquets üçüncü seviyede. Kulüpte o üçüncü seviyede olmalı. Bu, onu gördüğüm yer. Ve benim için doğru olan budur. Fakat o ikinci seviyede olmak isterse? Alves her hakka sahip fakat onun bunu istediğini hissediyorum, başka biri ona çok daha fazlasını teklif eder ama bu takımın içindeki rolü değildir, önemli olmasına rağmen, kendi değerinin ne olduğunu bilmesine rağmen...

Benzer bir yolda Alves’in takımdaki değerini tartışamam, bu yüzden de benim için önemli olan Bojan’dır. Onun değerlendirmesi bir forvet olarak gol atması ya da atamamasına dayalı. Ve bu yıl, daha fazla ya da daha az gol gerekli olup olmadığı. Eğer Guardiola takımında ona sahipse gücü azdır ve gol dışında herşeyi görür. Ve ben onun görüşlerini Guardiola ile paylaştım.

Bojan’ın A takımın içinde yer alamayacağını iddia etmek içi boş bir argümandır. Sadece 20 yaşında ve dünyanın en iyi takımında. Messi, Villa ve Pedro gibilerle üç forvet. Onun özelliklerine ek olarak, başarı için istikrarlı bir dünyası var. Tutarlılık kazanması zor olmasına rağmen sürekli iyi işler yapıyor.

Bojan için iyi şey
Eğer Bojan Seville’da kupa maçında Betis’e karşı gol atamıyorsa bu onun başarısızlığı değil, öndeki takım arkadaşlarının yanlış kararlarıdır. Hareketleri çok iyiydi ama top bir türlü ona ulaşmadı. Futbol gibi bir takım oyunununda, özellikle bu kulüp için Bojan farklı rollerde oynayabileceğini pek çok göstermiştir.

Örnek
Geçen yıl Bojan’ın devamlılığı olduğunda, Pep Ibrahimovic üzerinden onu seçtiğinde bu, sezonun en kararlı stratejisi oldu. Bojan iyi bir gösteri verdi. Ve bu daha zorlu olamazdı. Birkez daha Bojan’ın belirlenen değeri döndü ve o zaman iyi oynadı. Çünkü sadece skora katkı yapmayı başardı. Bojan oynayabildiğinde sezonun o esnemesi esnasında sahada katkıda bulundu. Şampiyonlar Ligi yarı finalinde golü hakem tarafından iptal olmasaydı Barcelona’yı Barnebau’ya götürebilirdi. Yine de son 4 içinde olmak bu kadar kötü değildir.
***

Johan Cruijff, El Periodico 24 Ocak 2011

Yorumlar

Popüler Yayınlar