Astroloji bilimsel midir?

Burç yorumları internette günlük olarak en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Hal böyle olunca çeşitli haber sitelerinin dahi günlük olarak burç yorumları yayınladıklarını görüyoruz. Dahası yalnızca burç yorumları yaparak popülerlik kazanmış ünlü simalar bile var.

Astroloji, fal bakma ve tarot bakma gibi günümüzde çok çeşitli rutinler mevcut. Bu tür yorumlar halk arasında çoğunlukla rağbet görüyor. Yabancı bir İnstagram profilini ziyaret ettiğinizde insanların burçlarına ait işaretleri biyografi konusu haline getirebildiğini dahi görüyorsunuz.

Temelde tek bir mantığı var: Gelecekten haber almak. Bir işin olup olmayacağını önceden öngörmek.

İşte bunlardan biri olan astrolojinin gerçekten bilimsel olup olmadığını anlamak için bazı çevirimiçi araştırmalarda bulundum.

Bilim insanları astrolojiyi bir bilim olarak kabul etmiyor. Evreni açıklamak için hiçbir açıklayıcı güce sahip olmadığı için bilim topluluğu tarafından reddediliyor. Bu nedenle bilimsel bir disiplin haline gelemiyor. Ancak bilimsel bir geçerliliği olmadığı halde sözde bilim olarak kabul edildiğini belirten bazı ifadeler de mevcut.

Scientific American isimli bir internet sayfasında bir makaleye denk geldim. Makalede Amerikalıların yaklaşık üçte birinin astrolojinin "çok" veya "bir tür bilimsel" olduğuna inandığını belirten bir giriş başlığı mevcut. Dahası makalenin devamında her gün 70 milyon kadar Amerikalı'nın yıldız fallarını okuduğu belirtilmiş. 330 milyonluk bir ülkede bu kadar insanın astrolojik yorumlara bakması gerçekten hayret uyandırıcı.

Bilimselliği sorgulansa da astrolojinin günümüzde önemli bir yer edindiğini söylemek gerekiyor. Bu nedenle günlük olarak burç yorumları okuyan insanların da kendilerine göre haklı gerekçeleri olduğunu anlayabilmek gerekiyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar