Soru&Cevap: Almanya ve Avusturya ne zaman birleşti?

Almanlar ve Avusturyalılar birbirinden farklı mı? Avusturyalılar Alman mı? Avusturyalılar hangi dili konuşuyor?

Almanya’daki devletler ilk defa 1 Ocak 1871 tarihinde Alman İmparatorluğu (Deutsches Kaiserreich) adı altında birleşmiştir. Güney Almanya’da varlığını sürdüren devletler Kuzey Almanya Konfederasyonu’na katıldıklarında bu birlik tamamlanmış ve Hohenzollern hanedanından Prusya Kralı I. Wilhelm ilk Alman İmparatoru olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Ancak Avusturya bu imparatorluk sınırlarının dışında kalmıştır. 

Almanya ve Avusturya’nın birleşmesini öngören fikir Anschluss kavramıyla ifade edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu dağılınca bu fikir daha da kuvvetlenmiş ancak Alman İmparatorluğu’nun savaş sonrası imzaladığı antlaşmalarda (Saint Germain ve Versailles) yer alan ve her iki ülkenin birleşmesini yasaklayan madde bu fikrin hayata geçirilmesini engellemiştir.

Kasım 1918’deki devrimle Alman İmparatorluğu tasfiye edilerek yerine yeni bir cumhuriyet kurulmuştur. Nazilerin iktidarı ele geçirmesiyle söz konusu Anschluss yeniden gündeme gelmiş ve Avusturya’nın Almanya ile birleşmesi 12 Mart 1938 yılında tamamlanmıştır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar