Bir zamanlar Galatasaray'ın Bakero'su: Suat Kaya

Oyun stili, dağınık saçları ve çalışkanlığı ile ben onu hep Bakero’ya benzetirim. Suat Kaya Türk Futbol Tarihinde gördüğüm ender orta saha oyuncularından biriydi. Galatasaray altyapısından yetişen, birkaç yıl hayatı Konya’da geçtikten sonra tekrar Galatasaray’a dönen Suat Kaya’nın mevcut Galatasaray yapılanmasında ihtiyaç duyulan oyuncu tipi olduğunu düşünüyorum.

Suat Kaya’nın içinde bulunduğu üçlü orta sahada teknik direktör Fatih Terim’in onlardan yapmasını istediği 3 şey vardı. Pres, pres ve pres. Emre, Okan ve Suat üçlüsünün ortak özelliği kısa boyları, hızları ve çalışkanlıklarıydı. Fatih Terim’in onlardan istediği top rakipteyken topun olduğu yere baskı yapmalarıydı. Bunun için elinde harika üç yerli futbolcu vardı. Fatih Terim bu üçlü ne zaman oyundan kopsa kenarda gelir Suat’a bir şeyler anlatırdı ve Galatasaray sahada o dağınık görüntüsünü yok ederdi. Suat bu orta sahanın öncüsü ve en çalışkanıydı. Oyunun defansif rolünü üstlenmesine rağmen zaman zaman harika duvar görevleri üstleniyordu. Galatasaray’ın bu üçlüsü topu kaptığında Hagi’ye inanırdı. Hagi’nin o dönemde arkasındaki yerli kalitesini de bir şans olarak görüyorum. Fatih Terim’in bu oluşumda payı elbette büyüktü. Galatasaray Suat’ın önderliğindeki bu üçlü orta saha ile ligi ve Avrupa’yı yıllarca domine etti. Suat Kaya bu sayede Galatasaray’da en çok kupa gören birkaç oyuncudan biri oldu.


Resim: Milan - Galatasaray karşılaşmasından bir üçgen


Resim: Milan - Galatasaray karşılaşmasından bir üçgen. Suat Kaya rakibin topla çıkmasını engellemek için prese geliyor.

Bu yıl Galatasaray’da taraftarların lakap taktığı bir orta saha üçlüsü izledik. Barış, Ayhan ve Mustafa. Ayhan’ın zaman zaman iyi maçlar çıkardığı dönemler olsa da onun şarabı artık kırılmak üzere. (2008’deki şampiyonlukta hakkını yememek gerek) Barış Özbek yan pası düzgün veremezken no look pas atmaya çalışıyor. Mustafa’yı ise sahada bulmakta zorlanıyoruz. İnsan kendine durup “nereden nereye…” diyor. Galatasaray'ın bu yerli kalitesiyle üçlü bir orta saha oturtmaya çalıştı ve doğal olarak başarısız oldu. Onları ne zaman bir arada görsem aklıma Emre, Okan ve Suat üçlüsü geldi. Bizim bir komşumuz var, Halil abi "Ulan bunlar hiç mi Okan-Emre-Suat izlemedi!" diye yakınıyordu bana. Biraz çalışkan, biraz yürekli, bir tutam yetenek ile Galatasaray’ın orta sahasına Suat Kaya gibi bir beyin gerek, yanına ise atak orta saha oyuncuları... (Bir Hagi yok artık) Üçlü bir orta sahayı ancak bu şekilde oturtabilirsiniz. Şuanda izleyebileceğimiz en iyi aday futbolcu Selçuk İnan görünüyor. Bu yüzden mevcut Galatasaray yönetiminin ne meblağa bedel olursa olsun bu tip bir futbolcuyu kesinlikle transfer etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yorumlar

koala dedi ki…
Son 20 yılın en büyük oyuncularından biriydi Suat. Altyapıda göreve getirildi orada da başarılı oldu.
Hem adam gibi biriydi, hem büyük futbolcuydu. Kiralık verilip de, geri dönen ender futbolculardandır. Konyaspor'da gol krallığına gidiyordu neredeyse.
Keşke onun gibi biri olsa...
O dönem Suat'ı forvet sanıyordum, Konya'dayken. Sanırım 20 kadar gol atmıştı. Özellikle bunlarının çoğunun kafayla olması O'nu, şu an boyu uzun aklı kısa birçok forvetin, zamanlama, doğru açıyla zıplama konusunda kursa gitmesi gereken bir isim yapıyor.

Bu tipte bir oyuncu yakın zamanda sadece Giunti vardı. Şuan, tüm takımların genel sorunu bir Suat bulamamak. Galatasaray'ın içinde ise bu soruna çare olacağını düşündüğüm Musa Çağıran vardı ama ne oldu, ne yapıyor bilmiyorum. Selçuk İnan en beğendiğim oyuncu olsa da ligimizde, futbol zekası Suat'ın (en azından bugün için) gerisinde. Belki İspanyol sosuyla pişme aşamasında olan Mehmet Topal, bir süre sonra Ulusal Takım için bir Suat etkisinde olabilir.

Popüler Yayınlar