Burak Yılmaz: Değişim ve zamanın gereği

Benim için forvet nasıl olmalıdır? Forvet güçlü ve çevik olmalıdır. Golü nereden atabileceğini iyi bilmelidir. Topu iyi kontrol etmeli ve olabildiğince hızlı hareket göstermelidir. Eğer daha iyi durumda bir arkadaşı varsa paylaşımcılığını göstermelidir. Topu kaybettiği anda baskıya ön bölgeden başlamalı, rakip takımı erkenden yormak ve topu takım arkadaşlarına hızlı bir biçimde kazandırmak için gayret göstermelidir. Forvet bölgesinde oynadığından ötürü fırsat yakaladığında atabilir de, atamayabilir de. Ancak golü atamadığı durumlarda kendisini üzmemeli, bir sonraki fırsatta daha iyisini yapabilme becerisini göstermelidir. Yani kaçırdığı gol ona daha çok güç vermelidir.

Burak Yılmaz, her saniye, her dakika başvuracağımız, çok iyi şeyler beklediğimiz, kendisinin oyun tarzını biraz daha değiştirmeyi düşündüğümüz, kaybetmeyi düşünmediğimiz bir oyuncu. 
Fatih Terim, Bursaspor karşılaşmasının ardından 

Futbol sohbetlerinde forvetler hakkında çokça ikilem yaşanır. Forvet, yalnızca bir gol aracı mıdır, yoksa golleriyle birlikte takım arkadaşlarına yardımcı olması gereken bir öncü müdür? Benim forvet tanımım Hakan Şükür'dür. Ronaldo, Van Basten, Batistuta, Fowler, Van Nistelrooy gibi oyuncular forvet tanımıma geçmişten  uygun düşen oyunculardır. Yakın döneme binaen Rooney, Villa ve Aguero gibi oyuncular da sayılabilir. Teknik direktörlerin forvet seçimleri oyun görüşüne uygun düşmezse sistemde büyük aksaklıklar ortaya çıkabilir. Geçtiğimiz yılın Galatasaray'ı ve bu yılın Galatasaray'ı arasında görünen farklar buna güzel bir örnektir.

Burak Yılmaz iki maç
ilk 11'i es geçti.
Fatih Terim'in sistem takımı, oyunu enine ve boyuna kullanan, atağı düşünen ve pası seven bir sistem takımıdır. Fatih Terim'in ilk takımı ile ilgili sürekli kıyaslamalar yapılsa da, o kuşağı bir daha yakalamak 20 yılda bir gerçekleşecek bir olaydır. Söz konusu ülke Türkiye olunca, bu süre uzun mu uzadıya gidebilir.

Bir önceki yazımda da belirtmiş olduğum gibi, Burak Yılmaz golcü ve iyi bir oyuncu. Ama özellikleri bu inşaya ters düşmeye müsaittir. Bu nedenle Fatih Terim, onu yanına aldığı günden beri sürekli bir değişim içerisine sokmaya çalışıyor. Fatih Terim Bursaspor karşılaşmasının ardından "oyun tarzında değişmeler yapmak istediğimiz bir oyuncu" tanımlamasını yapmıştı Burak Yılmaz için. Bunun Drogba transferinden çok kendi oyun sistemi ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Burak Yılmaz'daki ilk değişmelerin olumlu yanıt verdiğini de söylemek gerekir. Keza geldiğinden bu yana birçok golü kafa ile atmıştır. Buna ek olarak gol pası becerisinin de yükseliş gösterdiğini görüyoruz. Fakat bunlar elbette değişimin başlangıcı. Gerçek bir kral olmak için daha kat edecek çok yol vardır.

Galatasaray'ın Burak Yılmaz ile doğrudan başladığı ve sürdürdüğü maçlarda çok az fırsat yakaladığına tanık olduk. Bu sene örgütlü bir biçimde atılan çokça gol seyretmedik. Bu şekilde goller bulmak için kesinlikle  takım arkadaşlarına yardımcı olan üstün bir forvet oyuncusuna ihtiyaç vardır. Burak Yılmaz'ın özellikleri buna çoğu kez ters düşüyor. Topu iyi saklayamıyor, iyi süremiyor. Aldığı topu kaybetme oranı oldukça yüksek. İyi artıları ise koşuyu iyi yapması, son vuruşları iyi değerlendirmesi fakat bunu yaparken de nerede ne zaman vuruş yapacağı konusunda bazen kararsız kalması taraftarından tepki görmesine sebebiyet veriyor.

Galatasaray'ın geçtiğimiz yıl mevcut kadrodaki pek çok oyuncusu gol atmayı başardı. Bu yıl ise gol paylaşımlarını iki forvet üstleniyor: Burak Yılmaz'ın ligde 9 golü varken, Umut Bulut şimdiye kadar 12 gol kaydetti. Geçtiğimiz yılın en golcü oyuncusu Felipe Melo siftah yapamazken, Selçuk İnan'ın yalnızca 3 golü bulunuyor. Elmander de 4 gol ile takıma katkı sağladı. Dolayısıyla hem oyun olarak hem de paylaşımcılık nezninde Galatasaray'ın geçen yılın gerisinde kaldığını söylemek gerek. Kaldı ki kadroda pek çok oyuncuyu elinde tutmuş ve üzerine ilaveler yapmışken. İyi yönden baktığımızda ise Galatasaray hala lider(46 haftalık seri) ve Şampiyonlar Ligi'nde son 16'ya kaldı. Yani düzelme için elinizde hala fırsat var.

Drogba'nın takıma katılmasıyla birlikte tek ve çift forvet kararı üzerine farklı görüşler var. Takımda Milan Baros ile birlikte 5 forvet olduğunu da biliyoruz. Bu beş oyuncu da arka plana itilmeyecek kalite olan başarılı oyuncular. Ancak seçim ne olursa olsun, tekli veya çiftli olması Galatasaray'ın oyun yapısını kesinliklikle etkilememeli. Bu seçim doğru yapıldığında takımdaki diğer oyunculardan skora katkı adına önemli etkiler gelecektir.

Geçtiğimiz yıl Fatih Terim Fenerbahçe maçıyla çift forvet kararı kılmıştı. Bu döneme gelmeden önce oyuncular sık sık Fatih Terim ile konuşmuş ve çift forvet tercih etmenin takım adına daha iyi olabileceğini söylemiş. Fatih Terim ise çift forvet için daha zamanın olduğu yanıtı vermiş ve ilk olarak Fenerbahçe maçıyla takımı çift forvet oynatma kararı vermişti. Galatasaray için harika bir galibiyete sebebiyet vermişti bu değişiklik. Bunu Ayhan Akman bir televizyon programında aktarmıştı. Burak Yılmaz'ın durumunun yukarıda bahsi geçen olaya yakınlık gösterdiğini düşünüyorum. Burak Yılmaz beklemek ve değişmek zorunda. Yanıt alındığında zaten onun oynamasına karar kılınacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar