İspanya 2012

İspanya hakkında yanılgıya düşmemek için birkaç maç bekledim ancak tarzlarını korudular. İspanya'nın seyir zevki açısından büyük bir problemi var, keza futbolun yerden oynanması gerektiğini iddia eden ben bile bu oyunu kabullenemiyorum.

Bu oyun, pasın merkezinde Busquets-Xavi-İniesta gibi Barcelonalı futbolcular olduğu sürece İspanya adına süregelecek. İşlerini bildikleri gibi yapıyorlar ve aslında turnuva boyunca gördük ki pek çok takım onlardan topu almaya niyetli değil, tıpkı Barcelona'nın rakiplerinin yıl boyunca uyguladığı taktik gibi.

Topa sahip olmak mı, pozisyon üretmek mi?
İspanya'nın maçlarını izledikten sonra pek çok istatistiksel veriyi kontrol ediyorum ve sonuç beklediğim gibi çıkıyor. Oyun, sürekli merkezde oynanıyor ve çok az girişimde bulunuyorlar. Bunun bir numaralı sebebi şu: Takımda bireysel risk almayı seven oyuncu sayısı çok az. Kimdir bireysel risk almayı seven oyuncular: İniesta ve Silva. Takımda girişkenliği yüksek sadece iki oyuncu var ve diğer tüm oyuncular garantici oyun, mükemmeliyetçi fikirlerin altında pas trafiğinin buyruklarına boyun eğiyorlar. Barcelona ile kıyaslanan bir oyun olduğu söyleniyor ama bu doğru değil, çünkü orada kural şöyle işliyor: topu en hızlı biçimde rakip kalenin önüne taşımak, bekleri hücuma çıkarmak, olabildiğince fazla adamla hücum etmek, top rakibe geçtiğinde rakip sahada çok adamlı prese başlamak. Sadece son adam ve kaleci arasında bir yarı saha kadar fark var. Bu iki takım arasında tarzlar benzer gibi görünse de aslında bayağı farklılar. Topu alış biçimleri dahi farklı. Stoperleri oyunu tamamiyle orta çizgiye yakın kurmuyor ve prese katılmıyor. Ramos, Arbeloa gibi hücum gücü düşük oyuncular haricinde Pique'nin bile o zarif tekniğine rağmen çok az ileri çıktığını görüyoruz. Haliyle bireysel anlamda risk almayı seven oyuncuların az oluşu sebebiyle çok az girişimde bulunuyorlar.

Bu oyuna Del Bosque'nin de epeyce katkısı var. Turnuvadan önce Torres bir Avrupa kupası kazanmadan evvel onu kadrosunda düşünmüyordu ama sonra işler değişti. Kadroya çağırdı, oynattığı oldu ama çoğu maça yedek soyundu. Elinde Negredo, Llorente, Pedro, Mata gibi forvetler varken bunları çok az tercih edip Fabregas'ı girişimci bir forvet olarak kullandı. Del Bosque de bunu yarı final ve olası bir final maçında değiştirmeye pek lüzum görmüyor.

"Kullanabileceğimiz üç çok iyi forvetimiz var. Fabregas'ın iyi oynadığını düşünüyorum. Kararlarımı haklı çıkarmaya ihtiyacım yok. Busquets-Alonso işbirliğinin saldırıyı düşünen orta sahalar olduğuna inanıyorum."

"Çok iyiler, olağanüstülükten dahi, yenilmezler, ancak şampiyonlar sıkıcı bir oyun oynuyor. Muhtemelen 9 numarada Fabregas seçimi onları bu zorundalığa itiyor."

Yukarıdaki alıntı bir İtalyan gazetesinden. Haklı derecede yalnızca  Türkiye'de dile getirilmiyor bu sözler. Fransız basını ise şöyle yazıyor: "Topu kapıyorlar ve oyunu kontrol etmeye çalışıyorlar."

Bu oyun İspanya'ya tam da Fransız basınının değindiği bir konu üzerinde yardımcı oluyor: Kontrol oyunu. İspanya topa karşı çok iyi pozisyon alıyor ve baskı uyguluyor. Aynı zamanda kazandıkları topları dolaştırmasını iyi biliyorlar. Oyun diagramı merkez üzerine temellenmiş bir takımın topu kaptırması zaten beklenemez çünkü oyunu orta sahada oynamayı bu denli seven bir takım top kaptırsaydı epeyce gol yerdi. Öne geçtiğinizde skoru koruyabiliyor ve maçı rahat bir şekilde tamamlayabiliyorsunuz. Bu tarzın iyi yanı bu olsa gerek.

2008'de daha atiktiler çünkü Torres o kadar da kötü değildi. 2010'da tam performans verememelerine rağmen Villa gibi çok iyi bir forvetleri ve Casillas gibi bir kalecileri vardı. Bu, onlara bir Dünya Kupası kazandırdı. Bu İspanya'ya nazaran 2008 ve 2010'daki takım akılda daha kalıcı işler yaptı.

Almanya, kendi ekolüyle İspanya'dan beş kat daha iyi hücum ediyor
Neden beş kat? Çünkü beş tane daha fazla adamı var hücumda. Hummels'i hücuma rahatça çıkıp şut atarken görebiliyorsunuz, Lahm'ın bindirmelerini, golü koklayışını izleyebiliyorsunuz, hücumda her alanında iyi organizasyon kurduklarına tanık olabiliyorsunuz. Pozisyon üretmede sıkıntısı yok Almanya'nın ve bu tamamen hücum odaklı tasarlanmış bir oyunun sonucu. Hepimiz turnuvaya başlamadan evvel Almanya'nın favori olduğunu biliyorduk, hatta bunu evimizde bizi mükemmel bir oyunla 3-0 mağlup ederlerken söylemiştik Şuana kadar yarı finale ulaşmayı başardılar. Ve bana göre kupayı kazanmamaları için hiçbir sebepleri yok.

Yorumlar

Popüler Yayınlar