Mourinho-Guardiola atışması ve olayların iç yüzü

Betis maçından Ramos'un el pozisyonu
Geçen gece oynanan ve Real Madrid'in 3-2'lik skorla galip geldiği mücadeleyi yöneten İspanyol hakem Iturralde Gonzales hakkında bloga zamanında ufak bir yazı girmiştik. Bugün birçok kişi Google arama motorunu kullananarak bu sayede bizim blogun yolunu bulmuş. Bildiğim kadarıyla Iturralde Gonzales kartlara oldukça sık başvuran, gördüğünü çalmaktan çekinmeyen ve saha içerisinde oldukça rahat davranan bir hakemdir. Iturralde maçın ilk yarısını yönettikten sonra sakatlanıp yerini dördüncü hakeme bıraktı ve bu değişiklik maçta garip hakem hatalarına neden oldu.

Aslında Real Betis, maçın genelinde sansasyonel bir oyun ortaya koydu ve Real Madrid'e karşı başa baş bir mücadele sergiledi. İlk golü atan haliyle Betis oldu fakat Madrid'in cevabı Mesut'un asistinde Higuain ile gecikmedi. Karşılaşmanın ikinci yarısında Madrid, Ronaldo ile öne geçti. Daha sonra Betis dört dakikanın ardından buna yanıt verdi ve maçı yeniden dengeye getirdi.

Bu dakikanın ardından Madrid oyunun en zor kısmını oynadı, Betis tek topu nefis uyguladı ve oyunu boşluklara taşımayı başardı. Oyunun dengede gittiği sırada sol bölgeden Betis'li futbolcular bir atak geliştirdi ve içeriye çevrilen topta Xabi Alonso topu iyi kontrol edemeyince eliyle müdahale etti. Ramos'un pozisyonu belki de bundan daha netti. İki olay da hakemin gözü önünde olmasına karşın herhangi bir karar verilmedi. Madrid beş dakika sonra üçüncü golü buldu ve skoru 3-2'ye getirdi. 

Golden sonra maçı kapattım ve uzun bir süre Madrid maçı izlememeye karar verdim. Bu maçta yaşananlar bana Olimpiyat stadındaki 2-2'lik Galatasaray-Fenerbahçe derbisini hatırlattı. Hakan Şükür'ün bir kafa vuruşunda Luciano topa açık bir biçimde eliyle müdahale etmiş ve hakem oyunu devam ettirmişti. Hatta maçın ardından soyunma odasına giderken tepedeki ekrana bakıp topa eliyle müdahalesini gören Luciano, "Aha şimdi boku yedik" diye iç geçirmişti. Herşeye tahammül edebiliyorsunuz ama adaletsizliğe asla!

Dün Katalan gazeteleri, "Madrid ligi elinde tutuyor" başlığıyla okuyucularına seslenmiş ki bence yerinde bir başlık olmuş. Buna ek olarak, İtalyan gazetelerinin de elle müdahalelere gazetelerinde geniş yer ayırdığını eklemek gerek. Olayın farklı bir boyutu daha vardı elbette. Camp Nou'da son oynanan El Clasico'da Jose Mourinho basın toplantısında hakem hakkında ironik mesajlar vermiş ve maçın hakemini Nou Camp stadının otoparkında beklemiş, ardından onunla konuşmasına rağmen hiçbir ceza almamıştı. Barcelona kulübü yaptığı bir açıklamayla bunu kamuoyuna hatırlatmıştı. Tartışmayla ilgili soruya Mourinho, şöyle bir yanıt vermişti: ''Hakemleri eleştirdiğim doğru. Farklı bir imaj ortaya koyanlar, şimdi aynısını yapıyorlar. Sonuçta hepimiz aynıyız.'' İşte bu mesaj doğrudan Pep Guardiola adınaydı. İspanyol basını ise bunu teyit etmişti.

Pep Guardiola'ya Racing maçı öncesi bu iğneleyici ifadeler hatırlatıldı. Guardiola buna şöyle yanıt verdi: ''Evet, belkide beni kastetmiştir. Gelecek sefere isim vermesini umuyorum. Her ikimiz de kazanmak istediğimizden dolayı birbirimize benziyoruz, buna şüphe yok. Fakat eğer onun gibi davransaydım, kendi yolumu değiştirmiş olurdum. Hiçbir zaman onunla aynı olduğum düşüncesine kapılmadım. Milyonlara değer görüntü ve sözler var, binlerce basın toplantıları var. Her ikimizde kazanmak istiyoruz ama yollarımız farklı. Bana 'ona benziyorsun' derlerse, artık ona daha iyi bakmam gerekir. Çalıştığım kulübü ve oyuncuları kötü bir ışığın altına sokmak istemiyorum. İnsanların benden utanmamasını sağlamaya çalışıyorum ve takımdaki iyi atmosferi bozmak istemiyorum."

İspanya'da hakem komisyonu başkanı olan ve hakem atamalarını gerçekleştiren bir isim var: Angel Maria Villar. Bu isim Uefa'da ve Unicef'te çeşitli görevler üstleniyor. Geçtiğimiz yıl Şampiyonlar Ligi elemelerinde bu isim, Mourinho tarafından basın toplantılarında sık sık anılmıştı. Ve şuan, pek çok kişi bu ismin hakem atamaları konusunda aldığı kararların sağlıklı olmadığından bahsediyor ve etki altında bırakıldığını savunuyor. Barcelona'nın bu konuda federasyon ve hakemlerle iyi ilişkileri vardı ancak bu olaylar aranın açılmasına sebebiyet verdi. Anlayacağınız, durum gelecek adına hiç iyi görünmüyor.

Barcelona hala rakibinin 10 puan gerisinde. Bir sezon önce oturup hakem hatalarını ayıklayan ve Madrid'i Barcelona'nın önene koyan Marca gazetesi, bunlardan artık bahsetmez oldu. Şimdi aynısını Katalan gazeteleri yapıyor. Aykut Kocaman tabiriyle İspanya'da güç dengeleri değişiyor.

Yorumlar

juvenal dedi ki…
hocam atma istersen o macın ardından kımse duduk fln asmadı. özhan canaydın besıktasa 2-1 yenıldıgınız ve 2 sacma penaltının oldugu macın ardından ali aydın için bunları söyledi ve ali aydın hakemliği bıraktı. ayrıca aziz yıldırıma o kdr laf edıyorsunuz ama sözde efendı baskanınız bır ınsana hakemlıgı bıraktıran tek başkan turkıyedekı fenerbahceye sallamak ıcın yalanlarda söyleme ıstersen
BasitOyna Blog dedi ki…
@juvenal

özür dilerim, yanlış hatırlamışım. sadece maç sırasında o pozisyonu anımsadığımı söylemek istemiştim. ölü bir insanın arkasından konuşmak yakışı kalmaz. hatırlattığın için sağolasın.

Popüler Yayınlar