25. yılında Ferguson: Değişim beni değiştirdi

1995-96 sezonunda United, Paul Ince, Mark Hughes ve Andrei Kanchelskis gibi tecrübeli oyuncularını satmış, hemen ardından Aston Villa deplasmanına konuk olmuş ve maçı kaybetmişti. O dönem BBC'de yorumculuk yapan eski Liverpool kaptanı Alan Hansen bir yorumda bulunmuştu ve bu, bir hikayenin nereden nereye geldiğinin en somut göstergesiydi: "Çocuklarla asla birşey kazanamayacaksın..." Bu olayın ilginç yanı sene sonu geldiğinde Manchester United'ın Ferguson yönetiminde Premier Lig'i ve FA Cup'ı kazanarak çifte zafere ulaşmasıydı.

"Liverpool'un koltuğunu çalmak istiyorum."
Ferguson, 1986 yılında Manchester United'a katılırken

Tıpkı imzasının ardından kanıtladığı gibi Ferguson Abardeen'den büyük başarılarla 4 Kasım 1986 gününde Manchester United'a imzasını attı. Bu şarkının 25. yılında ne söylerseniz söyleyin elinizde kalacaktır. Çünkü bir kulüpte geçirilen 25 yıl ve onun sayıca çok üzerinde kazanılmış kupalardan bahsediyorsak, üzerine söylenen herşey küçük bir atom parçası gibi görünecektir. Ferguson'un Manchester'daki mirasının ne kadar süreceğini bilmek için ise emeklilik gününü beklememiz gerekiyor.

Bill Shankly'nin başlattığı Liverpool mirascılığında Paisley bu devrimi sürdürmüş ve 80'lerin başlarına kadar Liverpool İngiliz ve Avrupa futbolunu domine etmişti. Ancak 80'lerin ortalarında bir sanayi şehrine gelen bu adam, Manchester'da adeta yeni bir akımın yol göstericisi oldu. Aradan geçen 25 yılın ardından Ferguson, gezilerin en uzununa çıkmış, bilinen tüm maçların havasını solumuş ve bir sanayi şehrinin başarılarına nüfuz etmiş biri olarak Manchester United'ın imge dünyasında tamda isabet ettiği gibi yerini almıştır.

Ferguson'un Glasgow'dan eski bir arkadaşı ve İskoçya'da asistanlığını yapmış olan Walter Smith, Ferguson için şöyle diyor: "Ferguson'un gelmiş geçmiş en iyi menajerlerden biri olduğuna şüphe olacağını sanmıyorum. Doğruyu bulmada, taktik anlayışında, takım seçimlerinde ve oyundaki değişikliklerde kusursuz bir içgüdüsü vardır. Bunu onunla çalıştığınızda fark ediyorsunuz ve yaptıklarının bir parçası olduğunu görüyorsunuz."

Kişisel olarak futbol hayatım boyunca izlediğim Ferguson takımları için "Bu yıl yanlış takım kurdu" gibi bir yorumda bulunduğumu hatırlamıyorum. Her sene takımını en üstlerde tutmayı başaran bu gözlüklü deha, Chelsea'nin para çantalarıyla kurulmuş ve Kenny Dalglish'in Blackburn'u gibi istisnai durumlar haricinde ligleri ve organizasyonları domine etmeyi başardı. Bunun yanında futbol dünyasına ve Manchester'a sayısız efsane kazandırdı. Bunlardan başlıcaları Cantona, Giggs, Beckham, Neville, Solskjaer, Schools idi... En önemlisi ise bir şarap haline gelmiş yılların üzerinden Schools'a veda maçının yapılması ve bu maçtan önce 92 sınıfının Ferguson'un omzuna dizilerek poz vermesiydi; tıpkı eski günlerde olduğu gibi...

Bir takımın başında en uzun süre kalan dördüncü menajer
Ferguson'un Manchester'daki 25. yılı aynı zamanda yeni bir rekoru pekiştirdi. Bu alanda bir futbol takımının başında en uzun süre kalan teknik direktör 44 yıl ile Auxerre'i çalıştıran Guy Roux oldu. (1961-2005) 
Ardından 43 yıl ile Celtic çalıştırıcısı Willie Maley ikinci sırada yer alıyor. (1897-1940) 34 yıl ile üçüncü sırada bulunan isim bir başka İskoç takımı Rangers manejeri Bill Struth. (1920 - 1954) Bunun ardından dördüncü sırayı Ferguson alıyor. (1986 - ?) Beşinci sırada 24 yıl ile şuan aynı kulübün başkanlığını yapan Ronnie McFall var. (1986 - Başkan)

İlk Kupa 1990'da
Üçüncü yılında Ferguson FA Cup'da Nottingham Forrest ile karşılaştı ve Manchester maçı 1-0 kaybederek kupa kazanamama hastalığına devam etti. Bu dönemde Ferguson kovulabilirdi ancak eski yöneticilerden Martin Edwards onun her zaman devam etmesi gerektiğine inandı.

Mayıs 1990'da tekrarlanan maçta Ferguson'un önderliğinde Manchester United, FA Cup finalinde Crystal Palace'a karşı galip gelerek ilk kupasını kazandı. Mayıs 1991'de ise Johan Cruijff'ün Barcelona'sına karşı Ferguson 2-1 galip geldi ve Kupa Galipleri Kupası'nı kazandı.

Ferguson, 25 yıllık Old Trafford kariyerine
37 kupa sığdırdı
Eğer Ferguson'dan bahsediyorsak elbette futbolda vazgeçilmez bir tavır haline gelmiş olan karşılaştırmalardan da bahsetmemiz gerekecek. Her zaman en iyilerden birini kendi tecrübe ve fikirlerinize göre seçmeniz gerekecek. Bob Paisley'in yönetimi altında Alan Hansen'in kaptanlığını yaptığı Liverpool 5 yıl arayla 76'da Uefa Kupası'nı, 77, 78 ve 81'de ise Avrupa Kupası'nı kazandı. Ferguson ise 4 Avrupa Kupası finalinden ikisini kulüp tarihine geçirdi ve ikisini de gelmiş geçmiş en harika takımlardan birine kaptırdı. Bununla birlikte Aberdeen ve Manchester United ile Kupa Galipleri Kupası'nı kazanma başarısı gösterdi. Ancak ben buna hareketle zamanın futbol şartlarını da göz önüne alarak Ferguson'ı önde buluyorum. Değişen ve gelişen futbolda Ferguson kendisini sürekli yinelemeyi başardı ve kazandığı kupalar bunun en iyi kanıtı oldu. "Zaman değiştikçe ben de değiştim..." Üstelik Manchester'ın bu denli saygı gösterilen bir kulüp haline gelmesinde kuşkusuz onun payı çok büyük. Paisley ve Ferguson kulüplerinin isimleriyle özdeşleşti ve artık onların temsilcileri haline geldi.

Ferguson için belirli bir terminoloji üzerinde durmamız onun kişiliğine uymuyor. Bir yetenek avcısı, bir yıldız üreticisi ya da bir kazanan. Hayır, sadece mükemmel bir futbol adamı...


12 Premier Lig Kupası
2 Avrupa Kupası
5 FA Cup
4 Lig Kupası
10 FA Community shields
1 Kupa Galipleri Kupası
1 Avrupa Süper Kupası
1 Uluslararası Kupa
1 Dünya Kulüpleri Kupası

Yorumlar

Popüler Yayınlar