Guardiola'nın 3-4-3 formasyonuyla zamana yolculuk



2 Mart 2007, Pep Guardiola El Pais gazetesindeki köşesinden,

"Söylendiğine göre Rüya Takım Zaragoza'da geri döndü. Ancak ben Rüya Takım'ın çok daha önceden bitmiş olduğunu düşünüyorum."
Guardiola'nın bunu yazma sebebi Frank Rijkaard'ın ertesi gece Thuram, Puyol ve Oleguer'i üçlü savunma olarak kullanması ve bu maçla ile ilgili üzerinden büyüyü atamamış olanların, o düzeni Johan Cruijff'ün 3-4-3'üne benzetmesiydi. (Johan Cruijff, Barcelona'nın başında olduğu sürede felsefesini bu düzen üzerinden işletti.) Estetik bir maçtı, tıpkı Villareal maçında olduğu gibi. Guardiola'nın bu yazısı ve Villareal maçı sonrası yaptığı basın toplantısından ufak ayrıntılarla yeni sezonda neler yapmaya çalıştığına bir göz atalım.

Öncelikle Cruijff'ün 3-4-3'ünden söz edelim, bugün her ne kadar kendisi de Guardiola'nın takımının daha iyi olduğunu düşünse de, Johan Cruijff'ün takımı sahip olduğu düzenle birlikte daha çok hücum yapma fırsatı yakalıyordu. Aslında bu, onların bir çok defa ağır yenilgiler almasına sebep oldu ama bu riskle oynamayı en başından göze almışlardı...

Johan Cruijff'ün kullandığı 3'lü savunma:
---------------- Koeman ----------------
--- Ferrer -------------------- Carlos ---
Frank Rijkaard'ın kullandığı 3'lü savunma:
---------------- Puyol -------------------
--- Olequer ------------------- Thuram ---
Pep Guardiola'nın kullandığı 3'lü savunma:
---------------- Busquets ----------------
--- Mascherano --------------- Abidal ---

Sadece savunmacılara bakarak Guardiola'nın ne denli bir risk aldığını görüyoruz çünkü elindeki oyunculardan sadece birisi gerçek anlamda savunmacı diyebileceğimiz türden. Cruijff ve Rijkaard'ın göbeğindeki oyuncuların sert yapılı ve savurucu olduğu da aşikar. Bu yönden baktığımızda Guardiola'nın elinde sadece teknik, iyi bir top çalıcı var. Ancak o bunu da çözmüş... Antrenmanda oyuncularına her seferinden biraz daha fazla olarak, topu bırakmamalarını ve kaybettiklerinde onu çok hızlı bir şekilde almalarını istemiş, ayrıca oyunu savunmanın dışında oynamaları gerektğinden bahsetmiş. Keza oyuncuları bunu başardı. Katalan radyosuna göre maçın 75. dakikalarında Barcelona'nın topa sahip olma oranı %80'in üzerindeydi. 5 gol atan ve sayısız atak girişimde bulunan bu takım savunmada çok az topla oynadı. Keita gereğinden daha fazla baskıyla rakibine orta alanda fırsat vermedi. Barcelona'nın 4'lü savunma oynarken yaptığı en iyi hareket 3'lü savunma. Çünkü genelde Alves efendi hücum ile meşgul oluyor. Ancak şu var, Barcelona 4'lü savunma oynadığında orada topla daha rahat oynayabiliyor.




"Bu kulübün içinde olduğum sürece iyi futbolun her zaman orta saha oyuncularından geldiğini düşündüm."
Pep Guardiola

İyi futbolun getiricisi orta sahalar Guardiola'nın çok önemli bir anahtarı var, Cesc Fabregas. Gelir gelmez ne denli bir kupa kazanma isteği olduğunu çok iyi bir biçimde gösterdi ve Barcelona ile şimdiden 2 kupa ekledi kariyerine. Guardiola öyle anı yaşayan biri değil. Her zaman bir planı var. Bu nedenle Thigo ve Fabregas geçtiğimiz pazartesi sahada birlikte oynadı. Bir 3-4 yıl sonrasını öngörebiliyor. Guardiola'nın kullandığı düzeni, kendisinin içinde bulunduğu ve komutanlığını yaptığı o takımın orta saha düzenine benzettim.

------------- Pep Guardiola --------------
------------------------------ Amor ------
------- Laudrup --------------------------
---------------------- Bakero ------------

Burada Fabregas, Bakero ile benzer bir görevi üstlenmiş durumda. Öncelikle Bakero dönemin kaptanı. Barcelona için 115 gol attı. Orta saha düzeninde pas trafiğini hızlandırmak adına bir duvar örücü. Ceza alanına yaptığı koşular ve o küçücük boyuna rağmen yaptığı mükemmel kafa vuruşlarıyla tanınır. Fabregas'ın Villareal maçında onun rolünü aldığını söylemek yanlış olmaz. Andres İniesta'yı Fabregas'ın pozisyonu sebebiyle daha az hücumda gördük ama her mevkide mükemmel hızını ve zekasını gösterdi bizlere. Onu Laudrup ile eş değer kılmamız çok tatlı olur, göze hoş gelirdi. Amor'un Thiago ile eşleşmesi garip değil çünkü Amor döneminde çok yönlü bir oyuncu ve takımın çok önemli bir parçasıydı. Thiago için henüz bu erken ama önünde bir harika bir gelecek görünüyor. Elbette Pep Guardiola'yı biriyle eşleştireceğimi sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

"Bu düzende oynadığınızda kanat forvet görevi üstlenen oyuncular daha statik olmalı."
Pep Guardiola

Bielsa üzerinden gidelim. Bu düzen Alexis'in işine yaradı biraz. Çünkü Bielsa'nın Şili'si de benzer bir şekilde boy gösterdi kupada. Sanchez bu nedenle görevini iyi biliyordu. Villareal karşısında ondan çok iyi baskılar gördük ve bu, topun hızlıca Barcelona'ya geçmesini sağladı. Pedro ise bunu formayı giydiği dönemden beri yapıyor, maçın ilk yarısında Zapata'ya basarak kazandırdığı korner iyi bir örnek...

Basın toplantısında Guardiola, bu düzen ile ilgili söylenenleri kabul etti. Ancak yine atladığımız birşey var ki, önemli olan Guardiola için bu değil, takımın sahip olduğu oyun felsefesi. Guardiola 3-4-3 formasyonunu kadro sıkıntısı nedeniyle kullandı ve bundan basın toplantısında bahsetti. "Mevcut oyuncularımız olsaydı, bunların olacağından şüpheliydim." Bir kez daha Guardiola'nın El Pais'deki köşe yazısına göz atalım: "Bir gün, dörtlü savunma çizgisiyle oynasaydık daha fazla ileri gidemeyecektik, oysa üçlü oynayabilirdik. Ben üç dedim, beş değil. Basit bir biçimde bunu hallettik ve iyi bir iş çıkardık. Sonra kupada yarı finale yükseldik."

Bazıları aksini söylese de, Guardiola'nın içinde olduğu futboldan sanırım hiç bıkmayacağım. Çünkü güzel düşünen, güzel bakar. Güzel bakan keyif alır. Keyif alan asla sıkılmaz. Onlar her zaman kazanır...

Yorumlar

Adsız dedi ki…
3lü defans da seçenek nerdeyse sonsuz .yeter ki orta sahaa iyi top yapsın.oyunu açmak kolay lakin pas hataalarımım-keita tiago-telafisi zor olur.
L dedi ki…
"Çünkü Bielsa'nın Şili'si bu düzende boy gösterdi kupada." orada "bu dizilişte" desen daha doğru olmaz mıydı? çünkü bahsi edilen düzenler arasında pek bi yakınlık var denemez de.
BasitOyna Blog dedi ki…
@Enjoy The Lappap

Haklısın. Başta anlayamadım kusura bakma, düzelttim.

Popüler Yayınlar