Futboldaki En Güzel 10 An


Hayat fena halde futbola benzer. Neden sevindiğimizi bilmediğimiz bu goller bizi bir tarafa itti. Üstümüze o renkte formalar geçirdik. Sokakta o golü atan futbolcuların takımı olduk. Başrolündeki futbolcular bizim çizgi film kahramanlarımızdı. Gözüm kapalı on gollük bir liste çıkardım hafızamdan:

1-Ronaldo Luis Nazario de Lima (Compostela vs Barcelona)Özetlerde izlemiştim. Canlı izlemiş kadar olmuştum. Ronaldo’nun Compostela’ya attığı gol sürat, teknik, çeviklik ve bitiriciliğin ürünüydü. Ünlü efsanevi futbol adamı Johan Cruijff, Ronaldo için, "Ona bir top ve bir metre çim verin. Size neler yapabileceğini göstersin." demiştir zamanında. Bu golü ne de güzel anlatıyor aslında!
2-Gheorghe Hagi (Galatasaray vs Atletic Bilbao)Şampiyonlar Ligi’nde dramatik bir maçın son anları... Anlatılamayacak bir büyüydü. Beceri, kalite, akıl ve heyecan... Herşey vardı. Top sağa gidiyormuş gibi kaleciyi yanıltarak sola doğru kavis aldı ve bakakaldı. Tugay’ın kaptığı top ve Hagi'nin son vuruşu, birçok insana hayat vermişti.


3-Solskjaer (Bayern Munih vs Manchester United)İngiliz spikerle kendimizden geçmiştik. “Is this that moment?” Büyüleyici bir geri dönüş. İngilizlerin o 1-1’den sonra ikinci golü ararken kazandığı köşe vuruşu ile çıkan “yeah” sesleri büyülü bir anın geleceğinin habercisiydi sanki. O kornerden önce gol olmuş gibiydi sanki. Unutulmaz bir Şampiyonlar Ligi finaliydi...


4-Hakan Şükür (Leeds United vs Galatasaray)Ercan Taner golü öyle bir anlatmıştı ki, kulaklarımda yankı uyandırıyor hala... Leeds atak yaparken topu kaptırmıştı ve savunmadan çıkan top Hagi’nin ayağına gelmişti. Hagi kolay görünen birşeyi basitçe yaptı ve rakibini alt etti, Hakan’ın koşu yoluna bıraktı. Hakan aldı bir çalım, Hakan bir çalım daha, çerçeveyi gördü! Devrime gidecek gollerden birini attı...


5-Gheorghe Popescu (Galatasaray vs Arsenal)Uefa Kupası finalinde penaltı atışlarının Galatasaray taraftarı önünde olacağını belirlemişti hakem. O penaltı atışları başlamadan önce taraftar “Bu ağaçlar güzel kuşlar, yürüyelim arkadaşlar!” diye inletiyordu kale arkasını. Popescu yürüdü, Türk Futbol tarihinin en güzel anılarından birini veren o golü attı ve kupayı Galatasaray’a getirdi.


6-Rivaldo (Barcelona vs Valencia)Yine televizyon başındaydık. Sadece kritik bir gol değildi. Kritik bir golü son dakikada bu denli estetik atabilecek bir yeteneğin golüydü. Şampiyonlar Ligi'ni kapısını açan gol... Rivaldo sadece bu yüzden pek çok insanın kalbinde apayrı bir yerde. O topa çin malı ürün muamelesi yapmıştı yahu!

7-Zinedine Zidane (Bayern Leverkusen vs Real Madrid)Futbol tarihinin gördüğü ender gollerden biridir. Roberto Carlos her zamanki bindirmelerinden birini yaptı. Zidane önce kafasını, sonra ayağını kaldırdı. Top inanılmaz bir yere gitti. Bazen büyük golleri önceden kestiremeyiz ama Zidane bunu kesinlikle göstere göstere yapmıştı

8-İlhan Mansız (Türkiye vs Senegal)Kaç santim zıpladığımı bile hatırlıyorum. Hiç olmadık bir anda hiç olmadık bir vuruş. İlhan Mansız Türk Futbol Tarihi’ne girecek en önemli gollerden birini attı ve bizi sokaklara döktü. Unutulmaz bir bitiricilik.


9-Steven Gerrard (Milan vs Liverpool)Şampiyonlar Ligi’nin en harika geri dönüşlerinden birini yapan Liverpool’u o an uyandıran isimdi Gerrard. Gole sevinirken sandalyeden düştüğümü hatırlıyorum. Hatta ne büyük şanstıki bir hafta önce aldığım TV kartı ile o golün kaydını almıştım. Steven Gerrard Liverpool’u yalnız bırakmadı...


10-Andres İniesta (Chelsea vs Barcelona)
Yazarken bile diken diken oluyorum. 6 kupaya giden bir yolda atılan gol bu. Son dakikalar inanılmazdı. Andres İniesta’nın golünden sonra ağabeyim ile beni aldı bir sevinç... Bize n'oluyorsa! Guardiola ve Sylvinho’nun golden sonra yardırışı... Şüphesiz tarihi bir andı.

Yorumlar

www.efsunguztoklusu@gmail.com dedi ki…
iniesta iniesta ...küçük büyük adam.
her daim mütevazi her daim çalışkan
önu çok seviyorum.futbolu kadar adamlığını seviyorum.acaba onunla ilgili yuazılmış bir kitap var mı?

Popüler Yayınlar