Ajax'ın teknik ve taktik kalbi


Johan Cruijff. Bugünlerde köşesinde yazdıklarından fazlasını yapıyor. Etrafındaki insanları fikirleriyle etkilemekle meşgul. Bugün Ajax yönetimini ikna etmeyi başararak gereken lobiyi oluşturuyor ve herşey istediği gibi gidiyor. "Ne yapmalıyız?" diye soru sorduklarında size A'dan Z'ye her türlü taktik bilgiyi anlatabilir. Ama o bunun yeterli olmadığını söylüyor. Kulübün eski futbolcularını toplayıp yeni fikirlerle kendisini beslemeye çalışıyor. Rijkaard, Van Basten, Winter bunlardan bazıları. Sadece fikir değil, o şöyle diyor: "Ancak kulübe bağımlılığı olan kişiler, Ajax ve Ajax gibi bir futbol kulübüne sahip çıkabilir." Kulüp genel menajeri Rik van den Boog 64 yaşındaki Cruijff için şöyle diyor: "Harika bir enerjiyle çalışıyor. Fikirleri açık ve yapıcı" Röportajı okurken söylediklerini dikkatli okumaya çalışın. Çoğu teknik direktör veya kulüp yöneticisi kendisine uzatılan mikrofona hep benzer sesleri çıkarır. Ama Cruijff hiç öyle olmadı. O hep bildiklerini bize anlatmaya çalıştı. Bu bile onu özel yapmaya yetiyor. Ajax ve Barcelona'nın etik değerlerini korumaya çalıştığında da o, yapıcıydı, ona yapıştırılan "bunak" sözcüğü değil. Şimdi Ajax'ın teknik ve taktik kalbine gidelim, neler yapmak istiyormuş okuyalım. Hatta durun, önce Frank de Boer'un küçük bir demeciyle başlayalım...

"Asla 4-4-2 oynamayacağız, her zaman 4-3-3. Altı tane kanat oyuncum sakat olsa bile 4-4-2 oynamayacağım."

Röportaj: Ajax.nl
Çeviri: Muhammet Gülhan


***
Bay Cruijff, ilk izlenimleriniz neler?
Bugün ilk adımımızı attık. Ajax geri dönüyor ve bunun anahtarı genç takımlardaki değişim. Son haftalarda büyük bir sayımız var ve tüm eski futbolcular bu planı inşa ediyor. Ajax tekrar eski futbolcuların liderliğinde olacak çünkü onların futbolda uzmanlık ve deneyimleri var. Bu iş modelini geliştirdim.

Perdeyi kaldırabilir misiniz?
Bir kaç eski futbolcu teknik direktör Frank de Boer ile çalışıyor. Teknik kalp Ajax’ın yeni yapısı. Eski oyuncular kulüpteki büyük numaralarını geri alarak kulübün içinde ve dışında herşeyi yapmaya hazır durumda. Ben herkesin Ajax sevgisinin arkasında duracağını düşünüyorum. Onlar Ajax’ın teknik standartlarını hazırlayacak. Bu teknik standartlar oluşturulurken bunun en iyi insanlarla en iyi mekanlarda izlendiğinden ve sağlandığından emin olun. Çünkü kalite ve sonuçlarla birlikte buna da ihtiyacınız var. Sonuç kalite olmadan sıkıcı. Kalite olmadan sonuçlar anlamsız. Bunlar tamamen anlaşılmalı.

Gelecekte neler olacak?
Hızlı kararlar olmalı. Bu nedenle her adımımızda kurulun haberdar süreci ve denetleme kurulu ile hızlı temaslarımız olmalı. Gelecek sezondan önce hazır olmak istiyoruz. Aslında bunun için zaten geç kaldık. Şimdi ise elimizde hızlı uygulamalarımız var.

Tavsiyecilik işini seviyor musunuz?
Daha önce De Boer’a da belirttiğim gibi ek olarak formüle Ajax’ın geleceği için en iyi fikirleri verebilecek insanlarla birlikte bir tartışmaya oturmak. Rijkaard, Van Basten, Winter, Roy, Schoenaker, Boeve, Emperor, Jonk ve Bergkamp gibi eski oyuncuları görmenin keyifli olacağını düşünüyorum. Kulübe bağımlılığı olan kişiler, Ajax ve Ajax gibi bir futbol kulübüne sahip çıkabilir.

Tavsiyeler dışında, fikirlerimin uygulanması doğal geliyor. Pratik olarak, önerileri bütünüyle uygulamak zor. Çoğu kez tavsiyelerin en önemli detayı son aşamada öldürülmesidir. Bu durumda, güçlü tavsiyeler, aktif yardımcılık ve fikirlerimizin aşamalı uygulanması nedeniyle yönetim kurulundayım. Bu rapor benim futbol vizyonum ve görüşüm olduğu için beni ifade ediyor. Bu fikirlerin kısmen ya da tamamıyla bir zamanda uygulanacağını hayal ediyorum çünkü bütün geçmişiyle Ajax büyüdü. Görüş standlarında, eski futbolcuların benimsediği hedeflerle ve bu başarı koşusuyla. Eninde sonunda, diğerleri gibi Ajax’ın gururu olacağım. Ajax’a bütün dünya hayran olmaya başlayacak.

Yorumlar

Popüler Yayınlar