Basitçe Bir Efsane: Xavi Hernandez Creus


1998 yılında Xavi Hernandez Creus 18 yaşına geldiğinde Luis Van Gaal ona İspanya Süper Kupası'nda Real Mallorca'ya karşı şans verdi. Fakat bu maç Xavi'nin soyunma odasında kahramanlarıyla buluşacağı ilk maç değildi. Xavi Hernandez 17 yaşında hayranı olduğu futbolcularla yani A takım ile zaten yolculuk yapmıştı. Xavi Hernandez şöyle diyordu:

"Bunun bana büyük bir etkisi oldu çünkü sadece 17 yaşında genç takımlardan bir oyuncuydum. Guardiola, Amor, Stoickov, Xavi Ferre, Sergi, Luis Enrique. Onlar beni çok iyi motive etti. Kendi kanatları altına aldılar. Garip bir duyguydu çünkü bir gün televizyonda izlediğiniz futbolcuların soyunma odasındaydınız. Onlarla antrenman yaptım, onlarla paslaştım. İtiraf etmeliyim ki çok korkulu başladım ama kahramanlarım bunu aşmama yardım etti."


Çocukların Basit Hayalleri
"Van Gaal benimle konuştuğunda düşündüm, stadda oynuyor olacaktım ve maça 11'de başlayacaktım. Bacaklarımı durduramıyordum ve titremeye başladı. Bunun olacağını söylediğimde rüyalarımda oluyordum. Vücudumun üzerinde kaz şişkinlikleri vardı ve tüm sinirlerim çıngırdıyordu. Fakat sorun olmadı, Salamanca'ya karşı oynadım ve kazanamadığımıza rağmen iyi bir oyun çıkarmıştım. Sonuca rağmen özel duygular hissettim. Bu eşsiz benzersiz birşeydi. "

Uzun zaman önce, Xavi'nin artık kulüp için oynarken kalbinde bir sinir kalmadı. Bir çarşamba günü, o kulüp tarihinde en fazla forma giyen oyuncu oldu, 550 maç ile. Yani herhangi biri Camp Nou'da oynamaya alışabilseydi bu Xavi olurdu.


Barcelona'dan Ayrılma Fikri, Yeni Guardiola Düşüncelerinin Baskısı
Xavi hernandez için Barca'da kalma fikri kolay olmayabilirdi. Xavi kendisini Camp Nou'a kabul ettirdikten sonra medya ve taraftarlar onun yeni Guardiola olabileceğinden bahsediyordu. Xavi tamamen Guardiola gibi olamayacağını kanıtladığında onlar hayal kırıklığına uğradı. İnsanların Xavi'nin Xavi olduğunu anlaması uzun yıllar aldı. Bunlar kendisinde asla gerçekten kuvvetli bir güvene sahip olmayan Xavi'nin zor zaman geçirdiği yıllardı. Xavi kendisinin Guardiola gibi olmasını isteyen destekçilerini kazanamayacağını hissetti. Xavi herkesin kendisine karşı olduğunu hissetmeye başladı ve bunu asla başaramayacak olduğunu... Konuşmalar ve gelişmeler devam etti, ardından Pep kulübü terk ederek İtalya'ya gitti. Xavi gerçekten Milan'a transfer olma şansı ile İtalya'ya yapabileceği hamleye yakın olduğunu itiraf etti. Babası ve kardeşi gitmesi gerektiğini düşünüyordu çünkü bu onun kariyeri ve güvenliği açısından daha iyi bir seçim olabilirdi. Xavi'nin kararı için belki de en önemlisi annesinin fikri olacaktı. Annesi ona şöyle dedi: "Kalbinin neyi istiyorsa onu yap" O aynen öyle yaptı ve başarılarla dolu gelecek o yıllar için Barcelona'da kaldı...



Bir Orta Sahanın Dilini, Bir Orta Saha Oyuncusu Anlar
Herşey yeniden başlıyordu. Xavi'nin kalma kararının ardından yepyeni bir efsane başlatacak olan Frank Rijkaard kulübün kapısından içeri girdi. Xavi için herşey değişti. (Türk medyası bunu yine yanlış lansman ederek Xavi Frank Rijkaard döneminde ayrılmak istedi diye yazdı.) Frank Rijkaard onun yeteneklerini keşfetti ve ona yeni bir pozisyon verdi. Bunu neden yaptı? Çünkü Xavi'nin daha sık şut atması gerektiğine inandı. Başlarda Xavi zorlandı. Bunun nedeni ise daha önce bitirici bir mevkide oynamasıydı... Bu geçici dönemden sonra Xavi, Rijkaard'ın neden bahsettiğini anlamaya başladı. Taşlar yerine oturdu ve Xavi her maçta oyununundan keyif almaya başladı...

Bununla birlikte başarı geldi. Xavi daha önce genç yaşlarda A takım ile şans bulduğu dönemlerde zaten bir kupa kazanmıştı. İkinci başarısı ise Rijkaard dönemi ile gerçekleşti. Xavi takımın en iyi oyuncularından biri olmaya başladı. 2 lig kupası ve ardından bir de şampiyonlar ligi kaldırmayı başardı. Xavi takımın en önemli oyuncularından biri olmasına rağmen sakatlık yüzünden Şampiyonlar Ligi finalinde oynayamadı. Yaklaşık 6 ay sakatlık geçirmişti. 2006'da Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda da oynamayadı. Luis Aragones Xavi için o dönem şöyle demişti:

"İnsanlar Xavi'nin kadroda olabileceğini kumar olarak yorumladı. Ben ise Xavi'nin evde olmasını bir kumar olarak gördüm."

2006'da yaşanan sakatlıktan sonra Xavi Hernandez daha büyük bir sakatlık geçirmedi. Kulüp ve Milli Takımlar ile birlikte kupalar kazanan ender oyunculardan biri olmayı başardı. Her hafta rekorlar kırdı ve kırmaya devam ediyor. Basitçe şöyle özetleyelim: İspanya ve Barcelona takımlarının Dünya'yı domine etmesinin arkasında en önemli futbolcu olarak Xavi Hernandez Creus efsanesi var...

Yorumlar

mustafa dedi ki…
Gecen nisan ayinda Camp Nou'daki Barcelona-Arsenal macini izledim..(Messi'nin 4 gol attigi mac )..O zamana kadar Xavi'nin bu denli buyuk bir rolu oldugunu fark etmemistim. Barcelona ataga kalkarken butun oyuncular Xavi'ye bakiyor. TV'den anlasilmasi zor ama resmen tum oyuna hukmediyor.

Popüler Yayınlar