Pep Guardiola Felsefesi


Fikirleriyle Barcelona sistemini yenileyen Pep Guardiola’nın bugün gelmiş olduğu nokta inanılmaz. Bu adam, kesinlikle Barcelona için yaratılmış.

Johan Cruijff’ün yıllar önce bıraktığı felsefeden sonra gelen teknik adamlardan en iyi işler başaranı şüphesiz Frank Rijkaard idi. Yeni bir yapılanmayla iyileşmeler başladı ve başarı geldi. Rijkaard, ayrıldığında önemli bir takım bıraktı. Xavi’ye yeni bir pozisyon verdi. İniesta’ya ve Messi’ye doğru zamanlarda şans verdi ve onların özgüvenlerini kazanmasını sağladı. Guardiola ise şimdi onları Avrupa'nın zirvesine yerleştiriyor.

Savunma oyuncularından Gerard Pique, dün Fifa'ya verdiği röportajda şöyle bir cümle kurdu: “Pep bizi daha iyi oyuncu yaptı.” 

Lionel Messi’nin pozisyonu hakkında Guardiola’nın onun için bulmaya çalıştığı en iyi mevki üzerine.daha önce bir yazı yazmıştık. Ballon d’Or ödülünün hemen ardından Lionel Messi resmi siteye verdiği röportajda şöyle bir cümle kullandı: "Guardiola beni ilk gördüğünde ve benimle ilk konuştuğunda bana şöyle dedi: ‘Benimle her maç üç ya da gol atacaksın."

10 Adımda Pep Guardiola işleri

Guardiola 1-) Messi şuan 33 gole ulaştı. Yarısı kadar da asisti var. Dokuz hat-trick ile bir numara olmaya doğru gidiyor. Geçtiğimiz yıllara oranla daha çok topla buluşuyor ve daha çok şans deniyor.

Guardiola 2-) Andres İniesta geçtiğimiz yıl La Liga’da 1 gol atmıştı. Şuan da La Liga’da 6 gole ulaştı.

Guardiola 3-) Xavi bugün Barcelona tarihinin en fazla forma giyen oyuncusu. Bu istikrarın altında ise yine Guardiola var. Xavi’nin son ciddi sakatlığı 2006’daydı. Ve basit bir biçimde onun hakkında söyleyebileceğimiz şey şudur: Son 3-4 yılın en iyi orta sahası.

Guardiola 4-) La Masia çıkışlı olmayan oyuncuları takımına uygun bir biçimde yerleştirdi. Villa, Mascherano vb.

Guardiola 5-) Audio markasının bu yılın başında Barcelona'lı oyunculara araba hediye etti. Thiago’da bunlardan biriydi. Guardiola, Thiago’ya hediye edilen yeni arabanın anahtarını aldı ve eski arabasını kullanmasını önerdi. Takımda disiplini sağladı.

Guardiola 6-) Victor Valdes Barcelona tarihinin en fazla forma giyen kalecisi ve bugün dünyanın en iyi beş kalecisinden birisi. Nereden geldiğini anlatmaya gerek yok. Kulüp değerlerine sahip çıkıyor ve Xavi’den sonra kaptan o olacak gibi görünüyor.

Guardiola 7-) Pedro’ya her geçen biraz daha hayran oluyorum. Bojan Krkic’in arasından sıyrılarak 2 yılda buralara geldi. Pep Guardiola ona inandı, bu yılın başında transfer yapmadı ve Pedro’yu sistemine monte etti.

Guardiola 8-) Sergio Busquets bundan öncesinde sade bir defansif liberoydu. Şimdi ise defansif bir orta saha olduğuna inanıyorum. Guardiola onun top çalma yeteneğini geliştirdi, pas trafiğinde neler yapması gerektiğini anlattı ve hücum presini öğretti. Barcelona bu sayede baskıyı daha iyi kurmaya başladı. Zaten Guardiola defansif orta saha kavramının modernleşmiş hali değil miydi?

Guardiola 9-) Pique Manchester’dan geldiğinde Guardiola sayesinde direk 11 oynamaya başladı. Bugün dünyada topu oyuna sokan en iyi stoperlerden biri.

Guardiola 10-) Barcelona’nın geçtiğimiz yıllarda soyunma odasında ve dışında hep sorun yaşadı. Yıldız oyuncular problemli oldu. Bugün tüm zamanların en iyi takımlarının arasında yer alan Barcelona’nın bu kadar mütevazi olmasının altında Pep Guardiola'dan başka kim olabilir? Düşünün, 5-0'lık tarihi El Clasico'dan sonra Pep Guardiola oyuncularına şöyle diyor: "Mütevazi kalın, ama sahada oynadığınız şey lanet olası bir şovdu!"

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Azcik cok abartilmis gibi geldi. Problem diyorsunuz da, ama daha gecen sezon cok vidi vidi IBrahimovic ilen vardi.

Ve Barcelona nin en büyük kazanci, iskelesi belli, her sene en azindan ayni 8-9 kisi var a Takimda.

Galatasaray baksak bir sene bile dayanamiyip bütün takim yeniden kuruluyor, üstüne yanlis kisiler kaliyor, dogru olan lar gidiyor.

Iyi TD mi Guardiola ? evt, baska yerde basarili olur mu ? hayir
BasitOyna Blog dedi ki…
@Burak

Ibra konusunda katılmıyorum çünkü böyle olacağı belliydi. Hatta bana sorarsan ben bu işin altında Cruijff'ün olduğunu düşünüyorum.

Guardiola benim için iyi teknik direktördür. Çünkü oyuncuları daha iyi hale getirdi ve bize inanılmaz bir futbol izletiyor. İstikrarlı. Daha ne isteyim ki? Umarım ayrılmaz Barcelona'dan.

Popüler Yayınlar