Brian Clough'un ardından imitasyon


Brian Clough gelmiş geçmiş en iyi hocalardan biridir. Sadece yaptıklarıyla değil, söyledikleriyle de gelecek için imitasyon yaratmıştır. Jose Mourinho'nun taklit etmeye çalıştığı koca kafalı, aşındırıcı ve açık sözlü futbol efsanesidir. Nottingham Forest'a unutulmayacak başarılar kazandırmıştır. Açıkcası bir futbol adamının bir daha onun yaptığına yakın birşey yapabileceğini düşünmüyorum.

İşte Koca Kafa'dan:


Clough'un meşhur değerlendirmesi: "Futbolda en iyi menajer olduğumu söyleyemem ama ben listenin en tepesindeyim."

Clough başarılarını değerlendirirken: "Trent nehri güzeldir. Biliyorum çünkü ben 18 yıl üzerinde yürüdüm."

Kendisi için Clough: "Roma bir günde inşa edilmedi. Ama ben o özel işte değildim."

Clough'un en büyük hatası: "Dünya ve köpekleri benim nasıl iyi bir menajer olduğumu tam olarak söylüyor. En iyisi olduğumu biliyordum ama hiçbir şey demiş olmalıyım, baskıdan uzak durdum. Çünkü onlar kendileri için dışarıya çalışırlar."

Clough için mütevazi kalmak: "Vesilelerle koca kafalı oldum. İnsanları en çok sahne ışığını aldığında düşünürüm. Kendimi sadece koca kafalı hatırlamamak için kendimi arayacağım."

Clough yöntemi: "Eğer bir oyuncuyla tartışıyorsam onunla 20 dakika boyunca otururdum, bunu tartışırdım. Ve daha sonra haklı olduğuma karar verirdim."

Clough'un futbol felsefesi: "Eğer Tanrı futbolu gökyüzünde oynamamızı isteseydi, oraya da çim koyması gerekirdi."

Sven-Goran Eriksson'un İngiltere menajeri olarak atayan İngiltere Federasyonuna: "En sonunda onlar oyunculardan daha iyi İngilizce konuşan bir menajer atadılar"

Clough için kazanmak: "Her cumartesi oyuncularıma çok yönlü mesaj atardım: 'Bu öğleden sonra 3 puan için hemen büyük annemi vurabilirim.' diye. Onlar da başarı için nasıl herşeyi vermenin nasıl önemli olduğunu anlardı. Her zaman. Neden hayatta büyük annemi kedimden daha çok sevdiğimin nedeni budur."

Yorumlar

Dejan dedi ki…
Clough'un imitasyonu demek bile ağır kaçar Mourinho için. Futbol felsefesi olarak Clough'un tam aksi. (temiz, ofansif futbol ister Cloughie).

Senin bahsettiğin kişilik bazında da bakarsak, yine çok daha üstün konumda. Sempatik bir kere Brian. Mou maço duruşunun ardından ukalalık yapınca antipatik oluyor ama Cloughie kendi ile dalga geçen, bir dakikalık konuşmaya 10 kaliteli espri sığdıran adam. Çok daha sempatik.

Ve başardıklarına bakacak olursak, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi antrenörü. Başarıyı baz alırsak tabi. :)
BasitOyna Blog dedi ki…
Zaten kıyaslama yapmıyorum. Mourinho daha önce Brianı örnek aldığını söylemişti.

Mesela Brian'ın yazıdaki ilk sözü gibi Mourinho'da Dünyanın en iyisi olduğumu düşünmüyorum ama benden iyisi olduğunu da sanmıyorum"" demişti. Onu taklit etmeye çalışıyor. Burada imitasyon demek yanlış olabilir ama gelecek için öyle olduğu bir gerçek :)
Dejan dedi ki…
Özentilik var diyorsun yani. O olabilir. :)

Popüler Yayınlar