Pedro Rodriguez'in sıyrılışı

17 yaşında bir çocuk Veltins Arena'da Schalke karşısında Frank Rijkaard'dan şans buldu. Adı Bojan Krkic. Etkileyici bir performans ve bir gol. Bojan, adını ilk kez bu kadar sesli duyurdu. Maç sonu basın toplantısında mikrofonlar Rijkaard'a uzatıldı "Bojan özel bir yetenek." Dönemin sorunlarıyla birlikte Katalanlar Rijkaard'ın yeni bir anahtara ihtiyacı olduğunu ve bu ismin Bojan Krkic olduğuna inanıyordu. Evet, tam da Rijkaard'ın eleştirilerilerin hedefi olduğu dönem. Krkic'in yanında stiliyle hayran bırakan bir başka altyapı ürünü Giovani dos Santos'du. Kısa zamanda kendisini insanlara hayran bıraktı. Katalanlar ise hem stili hem de çabukluğuyla onu yeni bir Ronaldinho olarak görüyordu.

Barcelona gibi kulüplerde bu tür kıyasların oyunculara ne denli zarar verdiği ortada. Keza takımın kaptanı Xavi, Guardiola'nın son dönemlerine denk gelmiş ve yine Katalanlar Xavi'nin onun yerini doldurabileceğini düşünmüştü. Bu baskı Xavi'yi kulüple yollarını ayırmaya kadar götürmüş ve Xavi son kararını vererek kulüpte kalmıştı.

Giovani kendisinden çok şey bekleyen Katalanları üzerek Tottenham'ın yolunu tuttu. Geçenlerde bir ankette Barcelona taraftarının en büyük hayal kırıklığının Giovani olduğunu okumuştum. Bu geçiş dönemini iyi sağlayamadığınızda elinizdeki yetenek kendisini çabuk yitirebiliyor, özellikle Barcelona gibi bir kulüpte.


Rijkaard'ın görevden ayrılmasının ardından B takım antrenörü Guardiola takıın başına getirildi. Genç oyuncularla çalışması onun oyuncularını iyi tanımasını ve A takımda hızlı seçim yapmasını sağladı. Guardiola ilk yılında kazandığı 6 kupada genç oyunculardan oldukça yararlandı. Bunların başında da Pedro geliyordu. Onun oyun zekasının ve olgunluğunun diğerlerini üzerinde olduğunu gören Guardiola sık sık şans verdi ve Pedro zafere giden bu yolda 6 farklı kupanın hepsinde gol atmayı başararak kendisine verilen şansı ne denli iyi kullandığını gösterdi. Bir sonraki sezon Eto takımda ayrıldı ve yeri Ibrahimovic ile dolduruldu. Henry'in artık sahada tam olarak kondisyonunun yetmemesi Guardiola'yı seçim yapmaya zorunlu kıldı. Ibrahimovic ile yaşanan sorunlar medya önünde patlak vermeye başladığında, Guardiola'nın elinde kullanabileceği iki isim Bojan Krkic ve Pedro'ydu. Bu dönemde Guardiola'nın Krkic'den mükemmel bir verim aldığını eklemek gerek.

Ibrahimovic'in gelecek yıl Milan'a kiralık gönderilmesi ve Henry'in Amerika'ya olan transferi hücumda tekrar boşluk yarattı. Villa transferi oldukça yerindeydi ve takımda çok yönlülük sağlayabilirdi. Herkes bir transfere daha ihtiyaç duyarken Guardiola basın toplantısında "Gerekirse B takım oyuncularından yararlanacağım" dedi. Pedro'yu sistemine monte etti. Gelecek yıl hem soyunma odası olarak, hem kişisel gelişim olarak Barcelona harika bir seviyeye ulaştı. Guardiola'nın yaptığı bu hamle, hücumdaki değişkenlik ve Messi'nin pozisyonu adına da çok önemliydi. Villa'nın sol forvet ve santrafor görevi, Pedro'nun bitiriciliği ve oyun zekası Messi'nin performansını yukarıya çıkarmasında yardımcı oldu. Barcelona'yı mükemmelleştiren işte buydu...


Bir dipnot: Frank Rijkaard Galatasaray döneminde devre arası kiralayabileceği futbolcu listesinde Bojan da vardı. Fakat Giovani daha kolay oldu. Çünkü zaten Tottenham'da iyi bir sezon geçiremedi. Bojan ise Pep'in Henry ve Ibra'nın alternatifi olarak gözdesiydi. Bu da başka ilgi çekici bir nokta...

Krkic için hala umutluyum. Benim için Krkic Pedro ve Giovani'den daha yetenekli. Ancak futbolda yeteneğin yanında biraz isteğe ve kararlılığa ihtiyacınız var. Pedro Rodriguez 3 yıl içerisinde adını çok hızlı bir şekilde tüm dünyaya duyurdu ve Barcelona taraftarına ismini tribünlerde beste olarak söylettirdi. Kuşkusuz bunda onun alçakgönüllü karakteri ve uyumluluğunun büyük payı var...

Yorumlar

L dedi ki…
biraz acımasız olmuş be abi.
BasitOyna Blog dedi ki…
Kimin için acımasız ama? Bence gayet iyi niyetliyim :)
L dedi ki…
bojan. ya iyi niyetinin farkındayım, nasıl baktığını da biliyorum -ki başkası olsa neler derdi- ama fazla olmuş biraz sanki :)

Popüler Yayınlar