Fizik, denge ve Johan Cruijff


Blogun geçmişinde Johan Cruijff'a ait olan nostaljik resimler var. 50'lere 60'lara dayanıyor bu resimler. Şuradan bakabilirsiniz. Cruijff'ü hiç tanımasanız ve bu resimlere bir kez daha baksanız muhtemelen onu tanımazsınız. Çünkü o resimlerde tam anlamıyla çelimsiz, fiziksiz ve dengesiz yapıda olan bir çokcuktu Johan Cruijff. Peki ya gelecekte futbolun peygamberi olacak bu çocuk nasıl kurtulmuştu bu handikaptan? Bu ayrıntıların arkasında ne vardı? Cruijff nasıl 16 yaşında Ajax'a profesyonel imza atmıştı?

Cruijff'ün Ajax altyapısındaki döneminde genç takımların başında Jany van der Veen isminde, Cruijff'e iki ayağını kullanmasını öğretmeye çalışan bir adam vardı. (bkz. resim: van der Veen) Cruijff o dönemlerde sağ ayağını çok iyi kullanıyormuş ve oldukça çevikmiş. Fakat fizik gücü eksik ve sol ayağı oldukça güçsüzmüş. Van der Veen Cruijff onun bu eksikliğine kafayı takmış. İlk yaptığı iş Cruijff'ün bileklerine ağırlık yükleyip onlara güç vermek olmuş. Bu eksikliği gidermek için Cruijff sırtüstü yere yatıp ağırlık takılı bacaklarını havaya kaldırmak ve yere değdirmeden indirip tekrar kaldırmak zorundaymış. Yavaş yavaş ama kararlı biçimde yapmış bunu. Cruijff bunu sürekli denemiş ve çalışmalarının sonucunda sağ ayağını kullanabilir duruma getirmiş. Herhangi biri onun bu eksikliğini gidermede yardımcı olmasaydı, pek çok kişi Cruijff'ün o en bildiğimiz özelliği olan "Topla hız değişimi" büyüsünü seyredemeyecekti muhtelemen. Çünkü bu hareket her iki ayağın iyi kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Fakat şöyle de bir gerçek var, herkes eşit düzeyde doğmaz fakat Cruijff gibi zeki çocuklar açıklarını çalışarak kapatabilirler.


“Eğer sokakta oynuyorsan, düşmek zordur çünkü canın acır. Bu yüzden benim gibi ufak tefek oyucular, daha kalıplı oyunculardan nasıl uzak duracağını öğrenirler. Bu gibi özellikler artık öğretilmiyor.”

Yorumlar

Burak Kereci dedi ki…
Onu anlatan "Dikkafalı maestronun ABC'si" isimli kitap yarın elimde olacak,kitabı okumadan önce bu yazıya rastlamak güzel oldu.Eline sağlık kardeşim.
BasitOyna Blog dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
L dedi ki…
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
BasitOyna Blog dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
L dedi ki…
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Burak Kereci dedi ki…
@basitoyna;

aynen öyle okurken kendimden geçirecek,şimdiden ellerimi ovuşturuyorum :)
Dejan dedi ki…
"Ajax, Barcelona, Cruijff" diye de bir kitap var. Hans van Dorp'un kitabı. Okumadım daha, ben de onu alacağım bu hafta içinde.

Popüler Yayınlar