Barcelona 2-1 Valencia: Guardiola ve pozisyon değişimi

İlk yarıyı zevksiz ve geride kapatmak her ne kadar moral bozucu olsa da Barca, ikinci yarıda ki müthiş oyunla galip gelmesini bildi. 30'lu dakikalarda takımın %46 pas yüzdesine sahip olması herşeyin özeti zaten. Guardiola'nın sol içte sırıtan Keita'yı çıkararak Pedro, Bojan ikilisinden birini oyuna alıp topa sahip olacağını düşündüm ama Guardiola bunu yapmadı. Devre arasında sahada bulunan takımına sadece ne yapması gerektiklerini anlattı. Öğrencileri aldığı ödevi yaptı ve aferini kaptı! İkinci yarıda İniesta'nın muhteşem oyunu ve Xavi'nin asitleri galibiyeti getirdi. Xavi'yi basın toplantısında riske etmeyeceğini söyleyen Guardiola'nın onu 11'de başlatması ise şaşırtıcıydı.

Başlığımızdan devam edelim... Ne demişiz? Guardiola'nın takımının sürekli olarak pozisyon değişimi. Bir iki ay önce tercüme ettiğim Johan Cruijff köşesinde filozofumuz takımın 17 oyuncuyla(19 fakat 2'si kaleci) lige girmesinin riskli olduğunu fakat bu oyuncular için bir şans olduğunu söylemişti. Ve eklemişti: "Nerede oynayacağın önemli değil, önemli olan oynamak..." Şimdi Guardiola ve pozisyon değişiminin en iyi örneklerini somut bir şekilde maddeler halinde anlatmaya başlayalım.
  • Defansif orta saha Keita, sol içte.
  • Orta saha İniesta sol forvette.
  • 78'de Xavi'nin yerine oyuna giren Mascherano sağ içte.
  • 82'de Villa'nın yerine oyuna giren Pedrito sağda, Messi forvette ve İniesta serbest koridorda.
  • 87'de Keita'nın yerine oyuna giren Abidal sol bekte, Maxwell sol içte.
Bir takımın saha içinde bu kadar değişiklik yapması doğru değil ama Guardiola'nın elinde çok yetenekli ve çok yönlü bir kadro var. Guardiola bunu en iyi biçimde kullanmasını biliyor. Takım oyuncuları bu maçta toplam 4-5 farklı pozisyona büründü.

Guardiola'nın maç sonrası açıklamalarına gelelim.

"İyi başlamadık, ikinci yarı oyunumuzu düzelttik. Messi ve Villa ilk yarıda ritmini bulamadı. Savunma ve orta sahada değişiklikler onlara daha fazla özgürlük verdi. Xavi iyiydi fakat daha dikkatli olmalıyız. Bu hafta oynayabilirse göreceğiz. Busquets oyunu nasıl okuması gerektiğini biliyor ve bunu yalnız yapmıyor. Keita bugün etkileyiciydi. İniesta'dan daha çok gol görmek güzel, bunu sadece İspanya ile değil, bizimle de yapıyor. Birinci yarıda oyuncular her zamankinden daha fazla koştu ama topu tutamadı. Geçmişte kupalar kazandık. Her zaman 4-0 yenemeyiz ve bu nasıl çalıştığınızla da alakalı değil. Bu maç geçen yıl ki gibiydi. İlk yarı onlar, ikinci biz daha iyiydik. Evimizde ki maçlarda problem mi? Ben evimizde oynamayı tercih ederim. Burada daha güvenli daha fazla korumalı hissediyorum. Bu tip galibiyetler bizi daha güçlü yapar. İlk yarı sırasında oyuncularımı herhangi birşey ile suçlamadım. Sadece onlara topu ayağında tutmayı denemelerini söyledim. "

Sonuç olarak zevkli bir akşam yaşadık. İkinci yarıda görmemiz gerekenleri gördük. Messi'nin göğsüyle attığı gol harikaydı ama sayılmadı. Yeniden zirveye doğru adımlar görmek çok güzel...

Yorumlar

madjer dedi ki…
Valencia, ilk yarıda Barcelona'ya pas yaptırmamak uğruna tüm enerjisini tüketti. İkinci yarıda hiç bir şey yapamadı.
Barcelona'da Messi ve Villa çok etkisizdi.
Villa, Ibra yı aratacak neredeyse. Ofsayta yakalanmaktan bitap düştü.
Iniesta ve Xavi maçı aldı.

Popüler Yayınlar