Sistem ve Diziliş



"Daha önceki futbol kariyerleri boyunca hiçbir zaman 4-3-3 dizilişi içerisinde yer almamış veya yeteneklerini bu şekilde geliştirememiş oyuncularla böylesi yeni bir sistemi yerleştirmeye çalıştığınızda bazı uyum sorunları yaşamanız doğaldır." Johan Neeskens

Çoğu futbol otoritesinin taktik bilgi yorumlarken yaptığı en büyük yanlışlardan biridir sistem ve dizilişleri birbirine karıştırmak. Taraftar forumlarında da bol bol tartışılır. Kötü giden dönemlerde şöyle denilir: "4-4-2 oynamalıyız" "Bu sistem bize uygun değil"

Çok değil, bir kaç gün önce Bayern Munih'in Allianz Arena'da Roma ile yaptığı karşılaşmayı izledik. Bayern Munich'in çalıştırıcısı Van Gaal'in amacı başarının yanında taraftarına iyi futbol izletmektir. Sistemi Hollanda ekolüne dayanır. Diğerleri gibi inatçıdır. Onun saha içi kullandığı diziliş, bu ekolde yaşlı bir ağaç huviyetini kazanmış 4-3-3'tür. Van Gaal 0-0 giden Roma maçında Olic ve Hamit Altıntop'u oyundan çıkararak Klose ve Gomes'i oyuna aldı. Bayern Munih'in saha içi dizilişi değişse de yapısı yine aynıydı. Hamle, maçın kazanılması için yapıldı. Van Gaal, Müller ve Klose'nin golleriyle maçı 2-0 kazandı.

Diğer bir örnek Barcelona'dan. Guardiola Barnebau'da 2-0 kazandığı maçtan önce yine aldığı notları ezberlemiş ve yapacaklarını kafasına oturtmuştu. Takım sahaya 4-4-2 dizilişiyle çıksa da, Barcelona kendi stilinde oynamaya devam etti. Guardiola bu dizilişle Pedro'yu savunmanın arkasına sarkıtmak istedi ve yaptı. Barcelona maçı kazandı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar