Guus Hiddink


Bağış Erten'in Tam Saha dergisi için Hiddink ile yaptığı röportaj okunmaya değer. Özellikle bir kısım var ki Hollanda hakkında anlatmak istediğim şeyi çok güzel açıklamış Hiddink.

"Bir röportajınızda "Hollanda'da iyi oynamadıktan sonra Dünya Kupası'nı almak bile kimsenin hoşuna gitmez" demişsiniz. Hakikaten böyle midir? Kupayı kaldırırsanız iyi oyun, kötü oyun tartışılır mı? Sizin için de böyle mi?

Kupayı kaldırmak çok önemli. Ama nasıl kaldırdığınız da en az onun kadar önemli. Uzun vadede, sizi var eden şey futbol stilinizdir. Brezilya ya da Hollanda çok kupa kaldırdıkları için değil, oynadıkları oyunla ünlüler. Bu takımlardan şampiyonluk kadar yaratıcılık, atak oyun, bireysel yeteneklerin sahaya sürülmesi beklenir. Final mi oynadılar, dördüncü mü oldular; bu önemli değildir. Aslolan bu oyun tarzıdır. Şöyle düşünelim, siz kendi ekolünüze sadık kaldığınızda, kazanamadığınızda bile teselli verecek bir şeyler bulursunuz. Sonuçta, hiç değilse iyi oynamışsınızdır. Ama öyle oynamaz, negatif bir futbol profili ortaya koyar ve buna rağmen kaybederseniz, o zaman sıkıntı çok daha büyük olur. Tesellisi yoktur çünkü."

Altyapılarla ilgili şu kısımda çok önemli:

"Aslında Türkiye altyapı takımlarında, özellikle millî takım düzeyinde öne çıkan ülkelerden sayılır. U17, U19 düzeyinde pek çok başarımız var. Hatta katılım ve başarı açısından pek çok Avrupa ülkesini geride bırakıyoruz. Son 20-30 yılda yarı final ve finallerimiz var. Ama sorun sanki o yaş grubundan çıktıktan sonra başlıyor bizde. 20'li yaşlara geldiğinde beklendiği gibi bir sıçrama yapamıyor bizim futbolcularımız. Neden sizce?

20 yaş bir futbolcu için çok geç. Bugünün futbolunda 20 yaşındaysanız ve yetenekliyseniz, takımınızın en önemli oyuncularından biri olmalısınız. Artık sizin potansiyelinizle değil, gerçek futbol düzeyinizle ilgilenilmeli. 18 yaşındaki oyunculara bile forma vermekte tereddüt etmemek gerek. Çünkü futbol olgunluğu o yaşlarda bile bir noktaya gelmiş olmalı. Büyük kulüp ya da küçük kulüp fark etmez. Her maça çıkmasalar da 20 yaş altı oyuncular takımlarında forma giymeye başlamış olmalı. 21 yaşındaki bir oyuncuya genç diyebilmek için en az iki senedir onu A takımda izliyor olmamız lâzım. Yani süreklilik şart. Aksi takdirde yeteneklerin ortaya çıkması güçleşir."

Yorumlar

Black Pearl dedi ki…
Eline saglık buraya koydugun icin okumak cok keyıfliydi...

Popüler Yayınlar