Niang transferi ve 4-3-3'e atılan ilk adım


Fenerbahçe'nin bu sezon yaptığı transferler gerçekten ilgi uyandırıcı benim için. Futbol anlayışları yıllardır Alex üzerine kurulu olan bir takımın, kanatlarını hızlandırması, forvetini hızlandırması sistemleri hakkında, sistemlerinin değişimi hakkında biraz ışık tutuyor. Alex'in etrafında dönen bir Fenerbahçe için sistem basittir. 4 defans, önlerinde 1 ön libero olmak kaydıyla -ki bu bir dönem Aurelio, bir dönem Maldonado ve şu anda da Baroni olmak üzere- 4 orta saha ve hemen önlerinde oynayan Alex ve herhangi bir forvet. Herhangi bir forvet dememin sebebi bu gelen forvet sürekli karakteristik değişiklik gösterdi. Nobre gibi ileride tam bir tek vuruşçu vasfında, Alex'in istediği tarzda bir adamdan sonra Kezman ve Güiza gibi Alex'le bir türlü uyum sağlayamayan iki isim oynadı bu geride kalan yıllarda. Semih'in sürekli parlaması ve Alex'in tam aradığı forvet olması da göz önüne alınırsa -ki bunu her defasında dile getiriyor- Fenerbahçe sürekli Alex üzerinden oynamayı tercih etti. 4-4-1-1 diye tabir ettiğimiz sistem tam onlara uygun ve başarı için en mantıklı seçimdi.

Bu sezon ise kanat adamlarını Stoch ve Dia gibi iki hızlı ve genç isimle güçlendirdiler ve forvet arayışlarına başladılar. Stoch ve Dia isimlerinden sonra Alex'in kadroda olduğu gerçeği kafamda onların sistemleri hakkında biraz çelişki yarattı açıkçası. Alex, topun kendisinde buluşmasını seven ve oyunu yönlendirmeyi isteyen bir oyuncu. Stoch ve Dia gibi iki hızlı ve dikine top sürmeyi seven adamlar da varken topun paylaşılma sorunu boy gösteriyordu -ki bunu Young Boys maçlarında net bir şekilde görebildik. Niang transferi bu açıdan çok büyük önem taşıyordu Fenerbahçe için. Aykut Kocaman'ın kafasındaki oyun şablonu bu transferden sonra daha da netleşti ve benim tahminimce 4-3-3 gibi bir düzen takınacaklar bu sezon. "Volkan-Gökhan-Lugano-İlhan-Santos-Topuz-Baroni-Emre-Dia-Stoch-Niang" beklediğim Fenerbahçe kadrosu. Bu isimler, 4-3-3'ün tam aradığı adamlar açıkçası. Orta sahadan olaya bakmaya çalışırsak Baroni gibi düz bir adamın yanında, Topuz ve Emre gibi top yapan iki adam, kanatlarda Stoch ve Dia gibi hızlı isimler, forvet hattında ise Niang gibi hızlı ve tekniği olan bir forvet.

Aslında bu kadro yapısı tam da Galatasaray'ın oluşturmaya çalıştığı, oluşturmak istediği yapı. Tek bir düz ön libero, iki tane top yapan orta saha, hızlı kanat oyuncuları, Baros gibi teknik kapasitesi ve hızı olan bir forvet. Galatasaray'daki istenilen ile Fenerbahçe'nin mevcut bulunan kadrosu bire bir aynı. Kısacası Galatasaray'ın yapması gerekeni Fenerbahçe yaptı ve bu oyuncularla oynaması gereken sistem 4-3-3 olacaktır. Başarılı olunur olunmaz bilinmez ama doğru bir yol çizdikleri kesin.

Bu kadro yapısı içinde Alex'e de değinmek gerek. Stoch-Dia-Niang (özellikle de Niang ve Stoch banko 11 oyuncuları) 3'lüsünün çok büyük bir aksilik olmaması halinde oynayacaklarını düşünürsek Alex'in de Emre-Topuz-Baroni 3'lüsünden birinin yerine gelmesi takımın orta sahasını çok zayıflatacaktır. Aykut Kocaman'ın bunu göze alacağını düşünmüyorum, bu yüzden de Alex'ten -en azından bu sezonluk- vazgeçtiği kanaatindeyim. Yıllardır Alex'li sisteme ayak uyduran, transferleri dahi bu doğrultuda yapan(hatta oyuncuları Alex'in önerdiği bile konuşuluyordu) bir takımdı Fenerbahçe ve Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe'de değiştireceği ilk şey de bu olacak sanırım. Alex'in vadesinin yavaş yavaş dolduğu artık kaçınılmaz gibi. Niang transferi Güiza'dan çok Alex'i üzecek gibi görünüyor ve Niang, Güiza'yı kesmek için değil, Alex'i devre dışı bırakmak için geldi.

İşin özünde Fenerbahçe bir nevi doğru yolda, Alex bağımlılığını yavaş yavaş üstünden atma çabasnda ve bu yolda en doğru adımı bu sezon yaptığı bu 3 transferle de gösterdi. Alex'in devre dışı kalmasını birden göremesek de önümüzdeki sezon itibariyle Fenerbahçe Alex'le arasındaki bağı tamamen koparabilir.

Niang transferi, Fenerbahçe'nin 4-3-3'e geçişi için attığı ilk adım oldu. Kötü futbol görüntüsü veren ve sahada ne oynadığı belli olmayan Fenerbahçe'den sistemli bir Fenerbahçe'ye geçiş yapıldığı rahatlıkla söylenebilir.

Yorumlar

BasitOyna Blog dedi ki…
Nefis yazmışsın adamım. Özellikle forvetler & Alex üzerine yaptığın değerlendirme kesinlikle doğru. Eline sağlık. Yalnız Fb'nin bir de orta saha sorunu olduğunu unutmamak gerek. Baroni orada yetersiz kalır.

Popüler Yayınlar