Total Futbol'un Önemi ve Hafızalara Kazınmak

"Total Futbol'a kim ihtiyacı duyar? Total Futbol olmadan mutlu olabiliriz. İyi futbol oynamak amaçtır fakat sonuç çok daha fazla önemlidir." Arjen Robben

Robben'in final öncesi iyi futbol ve sonuç hakkındaki yorumu. Robben bu saatten sonra iyi futbolun
önemli olmayacağını, kazanmanın kendilerini daha mutlu edeceğini söylüyor. Peki o zaman, dönelim 74'te ki Almanya'nın ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası'na.

2. grupta bir takım, adı Hollanda. Gruptan 2 galibiyet ve 1 berabirlikte lider çıkmayı başarıyor. Peki tek başardıkları bu mu? Değil. Fakat bugünkü Hollanda'nın başardığı tek şey aldıkları galibiyet. 74'ün Sarı Fare'li Hollandası, ıynadıkları futbol ile tüm Dünya'yı kasıp kavuruyor. Herkesin ilgi odağı oluyorlar. Çünkü tribüne gelen insanların arzuladığı şeyi yapıyorlar. İyi futbol oynuyorlar. Rijkaard'ın Türkiye'ye geldikten sonra Tam Saha dergisinde bir röportajı var. Futbol felsefesini de "Sıkıcı ve renksiz oyunla kazananlar tarihe yazılır ama hafızalara yazılmaz" ve şöyle sürdürüyor: "Önemli olan hafızalara kazınmak." 74'ün Uçan Hollandalıları işte tam olarak bunu benimsiyor. İlk amaçları daima iyi futbol oynayarak kazanmak. Bugün Hollanda ekolünü hangi futbol seyircisine sorsanız "Ben beğenmiyorum" diyemez. Çünkü onlar doğru olanı yapıyorlardı.

Kupada gruptan çıktıktan sonra A grubunda Arjantin'i, Doğu Almanya'yı ve Brezilya'yı dağıtan Hollanda, finalde Batı Almanya'nın rakibi oluyordu. Tribünler tıklım tıklım. Bir futbol seyircisinin arzuladığı oyunu görmek için, Hollanda'yı seyretmek için kilometrelerce yol gelen insanlar var. Maç başladı ve 2. dakika, Cruyff topu alıp o dikine koşulardan birini yaparak takımına penaltı kazandırıyor. Topun başında Dünya'nın en iyi penaltıcısı Johan Neeskens. O günü şöyle anlatıyor: "Normalde oyuncularıma penaltı kullanırken atış noktasına gitmeden atacakları köşeyi belirlemelerini isterim. 74 finalinde 2. dakikada penaltı kazandık. Çoğu zaman kalecinin sağına atmayı tercih ederdim. Topa ısınamadığım için o gün kararımı vuruşu yaparken belirledim. Topu orta noktaya vurdum ve 1-0 öne geçtik, kalecinin zıpladığı köşe ise sağ taraftı."







Almanlar her zaman ki Almanlar. Sonuç odaklı zeki futbolları. O gün 2 gol bularak Hollanda'yı yenmeyi başardı ve kupayı kaldırdı. (bkz. Soldaki resim) Gary Lineker'ın efsane sözü buradan gelir.






Hollanda 74'te oynadığı finali, 78'de de tekrarlar. Fakat yine başka bir ev sahibi Arjantin'e kaybeder. Bugün Galatasaray'ın yardımcı antrenörü Neeskens bu iki Dünya Kupası finalinde de forma giyer. Fakat kupayı kaldıramaz. O finali yaşayanlar için sorun kupa değildir. Çünkü o finallerden sonra daha çok konuşulan kupayı kaldıran takım değil, Uçan Hollandalıların oynadıkları futboldur. Aşağıdaki resim kupa finalinden sonra çekildi, aslında herşeyi özetlemiyor mu?


Ahtapot Paul haklı çıkarsa kupayı bu kez iyi futbol kazanacak. Fakat Hollanda 74 ve 78'de ki tatları vermeyecek. Hafızalara kazınmayacak. Bugün İspanya'nın kadrosu hemen hemen Barcelona'dan oluşuyor diyebiliriz. İspanya'da oluşan bu yapı Cruijff'un...

Yorumlar

Popüler Yayınlar