Son +2'ye makul çözüm


Geçen sezon uygulanmaya başlanan A2 Ligi adı altındaki "Rezerv Lig" sistemi bu sezon daha da bir önem arz edecek. Futbolumuza yeni gelen 6+2+"2" sistemindeki son "2" halkası için daha da bir önem kazandı bu sistem. Özellikle İngiltere'de uygulanan sistemin en büyük avantajı tüm futbolcuları hazır tutabilmek ve kondisyon açığının önüne geçmek. Türkiye'ye geçen sezon gelmiş olması ve bunun altına belirli sınırlar koyulması bu ligin önemini biraz düşürmüştü. Fakat yabancı oynatma avantajı da düşünülürse bizim de bir Barcelona, bir Arsenal gibi genç yabancı yetenekleri Dünya futboluna armağan etme şansını yaratmış olacak bu lig. Yeni Messi'leri, Fabregas'ları çıkarabilmemiz için büyük bir şans.

Bu uygulamanın geldiğini düşününce yeni statünün saçma gelen son "2" halkası artık daha mantıklı gözüktü ve bunu düşününce aklıma bir de o kontenjanın arttırılma ihtimali geldi. Bu düzeni daha iyi kurabilirsek alt ligde belli bir yaş altında yabancı futbolcu oynatma kaidesiyle kontenjanı arttırabilir federasyon. Örneğin; statüyü 6+2+"2"den 6+2+"5" yapabilir. Örneğin yaş sınırını da 23 yaş altı yapar ve kadrosuna zilyon tane yabancı almak isteyen kulüpler bu konuda en az 5 tanesini gençlerden tercih eder en azından. Tabii buna başka düzenlemeler de getirilebilir, 5+2+5 gibi mesela. İşin özünde madem ki biz rezerv liginde yabancı oyuncuları da oynatabileceğiz bu kontenjanda yaş sınırını düşürüp, futbolcu sayısını arttırmanın zararı olmaz fazla. Böylece İngiltere'nin o meşhur sistemine bir adım daha yaklaşmış oluruz kanaatindeyim.

Bakalım, rezerv lig düzeni her geçen gün oturmaya başladı ve Ersun Yanal'ın yıllardır yırtındığı konu daha da iyi bir hal aldı. Umarım bunun geliştirilmesi için de belli çalışmalar yapılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar