Endüstriyelleşen futbolun son kurbanı Roma


Son yıllarda futbolun, futbol olgusundan gittikçe uzaklaştığı açıkça görülüyor. İngiliz kulüplerinin borç batağına girmesi ve girdiği her batak sonrası başka bir alıcı peşinde koşması işin artık ticarete doğru bayağı bir kaydığını gösteriyor. Kulübün gelir gider dengesini kurma hedefinden uzak, sportif başarıya odaklanmış ve bunun yolunun da "money" olduğunu düşünen zihniyetlerin sebep olduğu bir şey bu. Hayatında topa vurmamış adam, futbol maçı izlememiş "paralı" kişilik gelip bir kulübü alır ve o kulübün yönetimini "kıroyum emme para bende" mantığıyla yönetirse daha çok alım satım göreceğimize eminim. Futbolculara verilen yüksek bonservisler veya maaşlar bir noktadan son parası olup da kıro olan adamın da elini kolunu bağlıyor.

Bu geçişin, bu değişim son halkası ise Roma oldu. Sensi'nin kulübü Unicredit'e devretmesinin altında sizce takımın sportif geleceğini düşünmesimi yatıyor? Ya da daha iyi bir yönetimin başa geçeceğine mi inanıyor? Yoksa yoruldu da mı çekiliyor?
Hiçbirisi. Okuduğum haberin içeriğinde öyle bir rakam gördüm ki içimden "ulan ben de olsam satardım" diyesim geldi. Satarsıız kulübü tabii, ya da daha kullanılır bir ifadeyle "devredersiniz". 325 milyon euro borcu olan bir kulüpmüş Roma, gelirsiz gideri olsa bir takımın bu kadar olmaz. Çok büyük yıldızlar getiren bir takım değil çünkü, yıllardır Totti'nin yerini nasıl dolduracaklarını düşünen bir kulüp. 30 milyon euro da üstüne bir bedel biçilmiş bu borcun. Yani borç kapattırılacak bir de 30 kağıt tring para.

Bu "devir" işleminin Abramovich'in Chelsea'i "devralmasıyla" çok büyük bir ilgi gördüğü kesin. Roman'dan sonra Araplar'ı özellikle bu işe çok fazla el atmış olması olayı "kıroyum emme para bende"den, "kıroyum emme petrol bende" mevzusuna getirdi resmen. Bu "büyük" petrol milyarderleri bunları düşüneceğine, Meksika Körfezi'ne el atsınlar önce. !

Her neyse; Roma'nın bu satıştan kârlı çıkacağı kesin ya da Sensi'nin diyelim. Adamın onca borcu varken 30 milyon euro cebine ekstradan girecek. Afiyet bal şeker oladursun. Unicredit sahipliğinde başkanlığa devam edecek olmasını da dipnot düşeyim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar