Hücumcu devşirme bekler; Sabri Sarıoğlu ve Caner Erkin



Hücum ekolünün en önemli yapılarındandır hücumcu bekler. Rijkaard için nasıl bir kalecinin sadece kaleci olması yetmiyorsa, bir bek oyuncusununda sadece savunma yapmasını beklenemez. Hücumda organize bir takım kurmak için stoperlerinizi orta saha çizgisine yakın kurmanız gerekir. Rakibi orta saha oyuncuları değil de stoperler karşılasın o çizgide. Rijkaard'ın oyun sisteminde Sabri ve Caner'in önemini yazmak istedim. Barcelona'dan başlayalım;

Geçtiğimiz günlerde Barcelona savunmasının çöktüğünü ve Dani Alves, Abidal, Pique ve Marquez gibi oyuncular olmadığında Barcelona'nın nasıl zorlandığını gördük. Bu kadar eksik üzerine Atletico Madrid'e de yenilerek ilk mağlubiyetlerini tatmışlardı. Hücumcu bek diye adlandırılan başlığa en iyi örnek kim diye sorsaydınız Daniel Alves cevabını verirdim. Gerek bindirmeleriyle, gerek şutlarıyla, gerekte Messi ile yaşadığı uyumu ile Total Futbol'a uygun en iyi savunma oyuncularından birisi. Messi'nin istatistiklerinin bu kadar yüksek olmasının önemli sebeplerinden biri de Dani Alves'tir. Bek oyuncunuz ileri bindirip rakip savunmacıları üzerine çektiğinde Messi topu alıp ceza sahası çizgisine dripling atarak yardırır ve o müthiş tekniğini, ayağına yapışan topu en efektif biçimde kullanır. Fazla uzağa gitmeye gerek yok aslında. Türkiye'nin Honduras ile yaptığı hazırlık karşılaşmasında Sabri'nin birden katetmesi ve Hamit'in orada ki boş alanı bulup topu füze gibi ağlara göndermesinin en önemli sebebi hızlıca bindirme yapan Sabri'den başkası değildir. Sene başında Keita ile yaşadığı uyum ve Sabri'nin yine yol katederek Keita'ya geniş alanlar bırakması, onun ince bileklerini daha iyi konuşturmasına neden olmuştu. Uzun sakatlık sürecinde Uğur Uçar'ın formsuzluğu Keita'yı, Keita'nın savunma anlamında yetersiz kalması da Uğur Uçar'ı etkilemişti. Forma giydiği dönemde çok az bindirme görebilmiştik Uğur'dan. Sabri'nin kariyeri önce forvet arkası ile başladı, daha sonra sağ açık ve en son bek oyuncusu olarak çıktı altyapı fabrikasından. Rijkaard ile birlikte temiz sayfa açmış ve Keita ile yakaladığı uyum ile takımın en önemli oyuncularından olmayı başarmıştı.



Caner üzerinden devam edersek; oda devşirme beklerden birisi. Onu ilk kez Türkiye - Fildişi hazırlık karşılaşmasında izlemiştik ve çok iyi bir performans ortaya koymuştu. Galatasaray'da aslında bu devşirme handikapını yaşamıştı. Savunma zaafları vardı ve asıl yeri sol açıktı. O da Sabri gibi forvet arkası oynayabilen bir oyuncuydu. Bu sene Rijkaard'dan bolca şans buldu ve iyi değerlendirdi. Galatasaray'da iki tane farklı tipte bek oyuncusu var. Hakan Balta yere daha sağlam basan, zaman zaman ileri çıkan fakat çokta bindirme yapan bir oyuncu görüntüsü vermeyen bir futbolcu. Geçen sene Galatasaray'da ki en istikrarlı ve güven veren oyunculardan biriydi fakat Rijkaard'ın hücum futbolunda Caner'in sürekli bekte oynatılarak o bölgeye daha da alışması ve belirli bir istikrar sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Galatasaray'da sakatlar iyileştikten sonra sol açıkta oynayabilecek 3 tane banko futbolcusu var. Harry Kewell, Giovani Dos Santos ve Arda Turan. Caner bu ihtimallerin çok arkasında kalacak fakat yine de Rijkaard'ın onun hücum meziyetlerinden rotasyon ile yararlanabileceğini düşünüyorum. Caner Diego Capel olmadan önce Galatasaray'ın Maxwell'i olabilir. Savunma özelliklerini geliştirerek dünya üzerinde varolan sol bek sıkıntısında Galatasaray'ın ve Türk futbolunun önemli oyuncularından biri olabilir. Yaptığı hatalar ile silmek çok yanlış olur. Bunu taraftar bazından söylüyorum çünkü Rijkaard'ın bu tip egoları yoktur. Caner'e destek vermek gerekir.

İyi futbol, iyi oyuncularla oynanır kuralı her zaman var olmuştur ve olacaktır. Rijkaard, bu iki devşirme bekten hücum ekolüne birer parça oluşturabilir. Caner'in bonservisinin pek sorun olacağını sanmıyorum. Şampiyon olmuş bir Galatasaray ekonomik anlamda çok rahatlayacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar