Portakal devrimi; Guus Hiddink



Resmi olarak açıklandı. Guus Hiddink Türkiye Milli Takımı'nın yeni antrenörü. Yardımcısı Oğuz Çetin. Anlaşma 1 Ağustos'ta yürülüğe girecek. Türkiye'de tam bir portakal devrimi yaşanıyor. Rijkaard, Neeskens, Hiddink gibi adamları ikna ederek Türkiye'de çalıştırmak büyük başarıdır benim gözümde. Hiddink seneler önce Fenerbahçe'yi de çalıştırmıştı. Kariyerine baktığınızda milli takım çalıştırmayı seven bir adam Hiddink. Güney Kore, Avustralya, Hollanda ve son olarak Rusya milli takımını çalıştırdı. Kulüp bazında ise PSV Eindhoven, Fenerbahçe, Valencia, Real Madrid, Real Betis ve Chelsea kulüplerinde teknik adamlık yaptı.

Guus Hiddink Türkiye'de derse biri, buna ilk verilecek cevabım devrim olurdu heralde. Hollanda ekolünü her zaman sevmişimdir. Genelde çoğu teknik adam hücum futbolu oynatmayı sever. Çünkü bir ekoldür bu. 80'lerde o müthiş total futbol oynayan Hollanda Milli takımının ekolü. Sacchi ve Cruyff'lerden kalan miras. Şimdiki teknik adamlar o futbolu benimsemişlerdir. Rijkaard, Neeskens, Koeman, Van Gaal, Hiddink örnekleri.

Kariyeri başarılarla dolu bir teknik adam Hiddink, 2002 yılında Kore'yi yarı finale taşımıştı fakat onlar Almanya'ya elenmişti. Türkiye ile 3.lük ve 4.cülük maçları oynamıştı o dönemde Hiddink'in takımı. Bunların yanında Real Madrid'de kıtalararası şampiyonluğu, PSV'de yaşadığı şampiyonluklar, Avustralya milli takımını uzun bir aradan sonra dünya kupası finallerine taşıması ve son olarak Rusya'yı Euro2008'de yarı final oynatması gibi. Her zaman bir ekol olmuştur Hiddink. Chelsea ile geçirdiği kısa bir dönem vardı. Çok sevilmişti. Lampard bir sözünde şöyle diyordu: "Hiddink'i kupa kazandırarak göndermek istiyoruz" ve o konuşmalardan sonra Chelsea FA Cup şampiyonu olmayı başarmışlardı. O günde objektiflere şöyle bir resim yansımıştı;



Türk futbolunda Hiddink, Rijkaard gibi adamlar devrim olmaya adaydır. Bu ülkedeki zihniyeti değiştirebilecek uçan Hollanda'lı onlar. Sürekli güven ve destek gerekir. Fatih Terim'in ayrılmasından sonra gelebilecek teknik adamın sistem hocası olmasını arzulamıştım. Hiddink'den daha iyisi olamazdı. Türkiye Futbol Federasyonu çok büyük bir işe imza attı. Hiddink'e gereken sabırı gösterip mentalitesini Türk futboluna yansıtması için bekleyeceğiz. Tatlı bir bekleyiş olacak bu. Çok şeyler kazandıracağı bir gerçek. Futbolcu gelişiminden tutun, hücum ekolüne kadar. Daha fazlası için bekleyip görmek lazım. Rijkaard ve Neeskens'in Türkiye'de olmasının Hiddink'in bu ülkeye getirilmesinde önemli bir etken olarak görüyorum. 8 seneden beri Türkiye Dünya kupasında yer alamıyor. Hiddink'in Türkiye'yi arzulanan noktaya taşıyabileceğini umuyoruz. Başarılar futbol dehası.

Yorumlar

Popüler Yayınlar